JUSS OG SAMFUNN

Nokia varsler patentkrig

Går etter flere konkurrenter i amerikanske og tyske domstoler.

Nokia har sett seg lei på at HTC, RIM og Viewsonic bruker deres teknologi uten å betale for seg. Nå varsler de rettslige skritt.
Nokia har sett seg lei på at HTC, RIM og Viewsonic bruker deres teknologi uten å betale for seg. Nå varsler de rettslige skritt. Bilde: Robert Galbraith/Reuters/SCANPIX
3. mai 2012 - 09:20

Kriserammede Nokia varslet onsdag at de vil gå rettens vei for å beskytte sine patentrettigheter og dermed saksøker den taiwanske mobilprodusenten HTC, den kriserammede smarttelefonprodusenten RIM og PC-produsenten Viewsonic.

De tre selskapene blir trukket for retten i både Tyskland og USA av det finske mobilselskapet for brudd på en rekke patenter.

Det kommer frem i en pressemelding Nokia sendte ut onsdag.

– Nokia er markedsleder innen en rekke teknologier som behøves i gode mobile produkter. Vi har allerede lisensiert ut våre standardpatenter til mer enn 40 selskap. Selv om vi helst vil unngå rettslige skritt, har Nokia sett seg nødt til å gå til disse skrittene for å få en slutt på uautorisert bruk av våre egne oppfinnelser og teknologiske løsninger, som vi har lisensiert ut bredt, sier Nokias juridiske direktør, Louise Pentland, i en kommentar.

Patentene som Nokia mener de tre selskapene krenker er blant annet knyttet til antennesystemer, flernode-radioer og strømstyring. Men også teknologi knyttet til programvarefunksjoner, for eksempel navigasjon, dynamiske menyer, datakryptering og åpning av e-postvedlegg via mobile enheter er omfattet av de 45 patentene Nokia vil beskytte.

– Mange av disse oppfinnelsene er fundamentale for Nokias produkter. Vi vil at andre selskap respekterer våre immaterielle rettigheter og konkurrerer med å bruke sin egen teknologi. Men det vi nå gjør viser at vi ikke vil tolerere uautorisert bruk av våre oppfinnelser, sier Pentland i en kommentar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.