BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Nokia vil bruke Linux i billigmobiler

Skal være i ferd med å utvikle helt ny plattform.

Selv de enklere mobilene til Nokia kan bli Linux-baserte.
Selv de enklere mobilene til Nokia kan bli Linux-baserte.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2011 - 13:30

Langt fra alt Nokia leverer av mobiltelefoner er smartmobiler. Selskapets er også blant verdens største leverandører av «vanlige» mobiler, også kalt «feature phones» eller «dumb phones». 47 prosent av mobilene selskapet solgt i andre kvartal i år, hører hjemme i denne kategorien. Disse har brukergrensesnitt som Series 40 og Series 30.

Nå tyder mye på at Nokia fornye også denne produktgruppen. I en artikkel i Wall Street Journal i dag hevdes det at Nokia er i full gang med å lage et Linux-basert operativsystem for selskapets lavende-mobiler. Det er kilder som ikke er navngitt som hevder dette.

Det Linux-baserte operativsystemet skal ha kodenavnet «Meltemi», et gresk ord for den tørre vinden som blåser fra nord over Egeerhavet om sommeren. For noen vil navnet lyde kjent, for det skal ha blitt nevnt av Nokia-sjef Stephen Elop flere ganger tidligere.

I videoen nederst på denne siden (fra drøyt 16 minutter ute i den) forteller Elop at Meltemi er et underliggende programvare for et prosjekt Nokia kaller for «Clipper». Hans nevner også kodenavnet «Sonic» og full berøringsfunksjonalitet på vanlige mobiltelefoner. I videoen vises Elop forøvrig også fram selskapets første Windows Phone-mobil.

Enda tidligere, i april i år, skal skrev The Register om et internt Nokia-notat hvor Meltemi nevnes. Men The Register ser her ut til å tro at Meltemi er kodenavnet på Nokias bruk av Windows Phone.

Ifølge Wall Street Journals kilder ledes Meltemi-prosjektet av Mary McDowell, som er Nokia mobilsjef. Men Nokia vil ikke kommentere saken overfor den amerikanske avisen.

Utfordringen for mobilselskapene har ifølge de anonyme kildene blitt at også forbrukere i den fremvoksende markedene nå forventer at billige mobiler skal opptre som smartmobiler. At man nå få Android-baserte smartmobiler til godt under tusen kroner, bidrar til dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.