Nokia vil kjøpe for over 60 milliarder

Nokia vil ekspandere innenfor datakom ved nye oppkjøp og er forberedt på å bla opp over 60 milliarder kroner for å nå målene.

Nokia vil ekspandere innenfor datakom ved nye oppkjøp og er forberedt på å bla opp over 60 milliarder kroner for å nå målene.

På generalforsamlingen i mars vil styret foreslå en emisjon på 65 milliarder kroner for å skaffe penger til oppkjøp av nye selskap. Konsernsjefen i Nokia, Jorma Ollila, er først og fremst ute etter kompetanse innenfor Internett og datakom, og har allerede kjøpt opp flere selskap, spesielt i USA.

Men nå vil Nokia-ledelsen gå enda lenger, skriver Dagens Industri. Med en emisjon tilsvarende 60 millioner nye aksjer, eller 120 millioner aksjer etter den planlagte splitten, vil dette innbringe godt over 60 milliarder kroner i ny aksjekapital.

Ikke bare Nokia er interessert i Internett og datakomteknologi. Også naboene Ericsson har de samme interessene og har i likhet med Nokia allerede kjøpt opp flere selskap.

65 milliarder er likevel ikke så veldig mye innenfor denne bransjen. Lucent betalte 160 milliarder kroner i aksjer i eget selskap for Ascend, mens Nortel kjøpte Bay for 70 milliarder kroner i fjor høst. 3Com vurderes til 95 milliarder kroner, mens canadiske Newbridge kan gå for 40 milliarder.

Blant de selskapene Nokia i fjor kjøpte seg inn i var Ipsilon og Vienna for henholdsvis 1 milliard og 0,7 milliarder kroner, mens Ericsson kjøpte AAC og Juniper for henholdsvis 2,2 milliarder og 55 millioner kroner.

Til toppen