JUSS OG SAMFUNN

Nokia vil stoppe BlackBerry

Har bedt om salgstopp i USA.

Nokia mener Blackberry-produsent Research in Motion har benyttet seg av patenter knyttet til WLAN og krever betaling. Inntil de blir enige har den finske mobilgiganten krevd salgstop i USA.
Nokia mener Blackberry-produsent Research in Motion har benyttet seg av patenter knyttet til WLAN og krever betaling. Inntil de blir enige har den finske mobilgiganten krevd salgstop i USA. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
28. nov. 2012 - 09:32

Nokia har gått til en domstol i California og bedt om at det nedlegges omsetningsforbud mot alle Blackberry-telefoner som kan kobles til WLAN. Det betyr i praksis de aller fleste Blackberry-telefonene på markedet.

Verken Research in Motion (RIM), som produserer Blackberry-telefonene, eller Nokia ville kommentere saken da IDG News Service søkte kommentarer, men nyhetsbyrået har fått tak i en kopi av begjæringen fra Nokia.

De to selskapene, som begge sliter for å overleve i smarttelefonmarkedet, skal ha avholdt en voldgiftssak i Stockholm i september. En voldgiftssak går for lukkede dører og alle sakens dokumenter er unntatt offentlighet. Dommeren skal være nøytral og kjennelsen bindene uten ankemulighet.

Ifølge rettsdokumentene som ble levert til domstolen i California fremgår det at RIM ikke har anledning til å produsere eller selge produkter som er kompatible med WLAN-standarden (802.11) før de blir enige med Nokia om royalty-betalingen. Dette har de to partene altså ikke blitt enige om, og Nokia har følgelig bedt domstolene om å hindre salg inntil det skjer.

Nokia ber også domstolen om å bekrefte voldgiftsdomstolen i Stockholm sin kjennelse.

I 2003 inngikk RIM og Nokia en lisensavtale for en rekke Nokia-patenter knyttet til trådløse enheter, men det oppsto raskt en uenighet om hvilke patenter i Nokias katalog avtalen gjaldt. Det amerikanske selskapet MobileMedia Ideas, som eies av Nokia og Sony for å beskytte de to selskapenes patentrettigheter, kom på banen og krevde betaling.

RIM mente at patentene det krangles om er omfattet av den tidligere avtalen, og at Nokia først kom med kravet etter at de flyttet patentene inn i det amerikanske patentporteføljeselskapet. Voldgiftsdommen i Stockholm kom imidlertid til at WLAN-patentene ikke er dekket av avtalen de to selskapene inngikk i 2003.

Det er ikke kjent når dommen vil falle i California, og hvilke konsekvenser det vil få for RIM. Både RIM og Nokia sliter hardt for å overleve i smarttelefon-markedet etter å ha blitt skvist mellom Apples iPhone og Andorid-telefonene til Samsung.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.