Nokia viser mobil med innebygget WLAN

Communicator 9500 får WLAN og kan ringe over både GSM og IP, forteller Nokia-sjef Jorma Ollila.

Communicator 9500 får WLAN og kan ringe over både GSM og IP, forteller Nokia-sjef Jorma Ollila.

Det er snart ti år siden Nokia lanserte sin første Communicator, en kombinert PDA og mobiltelefon som brettes ut med fullverdig alfanumerisk tastatur og bred skjerm.

I forbindelse med åpningen av 3GSM World Congress 2004 i Cannes i dag, avslører Nokia-sjef Jorma Ollila den nyeste utgaven av denne kombimobilen, Communicator 9500. Apparatets grunnleggende trekk er de samme – alfanumerisk tastatur og bred skjerm når det åpnes, ellers utseende som en forvokst mobiltelefon – men teknologien er ajourført, og det er inngått et samarbeid med IBM for å sikre hensiktsmessige bedriftsapplikasjoner.

Målgruppen er profesjonelle på farten. Prisen er antydet til rundt 800 euro eller 7000 norske kroner. Apparatet kommer i salg en gang i annet halvår (Wall Street Journal sier fjerde kvartal, Reuters sier tredje kvartal, Nokias nettsted har ennå ikke lagt ut informasjon).

Kommunikasjonsmulighetene er utvidet i forhold til den nåværende Communicator 9200-serien. Det har tre-bånds GSM, med datakommunikasjon over EDGE som øker båndbredden til opptil 384 kb/s. I tillegg er det innebygget trådløst Ethernet (WLAN eller "wireless local area network") med programvare for IP-telefoni. Det innebærer at brukeren vil kunne benytte de stadig mer alminnelige IP-sonene ved flyplasser, hoteller, bensinstasjoner, møte- og messelokaler og så videre, til å ringe over Internett, i stedet for over operatørenes GSM-nett. Innebygget WLAN innebærer også at Communicator 9500 blir langt mer anvendelig for e-post, web og bedriftsapplikasjoner tilrettelagt for tilgang over Internett.

Med programvare fra IBM blir dette, ifølge IBM, "den første næringslivsmobilen som leverer alt bedriftskunden trenger i ett apparat."

Samarbeidet mellom IBM og Nokia innen mobile bedriftsapplikasjoner ble kunngjort på 3GSM World Congress i fjor. Applikasjonene for Communicator 9500 prøves hos flere store internasjonale bedrifter, blant dem legemiddelfirmaet Pfizer, kopimaskinprodusenten Ricoh og bilprodusenten DaimlerChrysler.

Samarbeidet med IBM sikrer kompatibilitet mellom Communicator 9500 og e-postprogramvare fra både IBM, Microsoft og andre, heter det. Siebel og SAP har også tilrettelagt sin programvare for apparatet. Sikkerhets- og driftsprogramvare for å styre det i mangfoldige miljøer, leveres av IBM.

Til toppen