Nokias «kamera-guru» slutter

Damian Dinning er hjernen bak PureView-mobilene.

Nokias «kamera-guru» slutter
Nokia 808 PureView ble lansert i februar i år: Den Symbian-baserte mobilen har et 41 megapiksel kamera med Carl Zeis-optikk. Bilde: Nokia

I februar i år lanserte Nokia en ekstrem kameramobil, 808 PureView. Kameraet i denne Symbian-baserte smartmobilen har Carl Zeis-optikk og en bildesensor på 41 megapiksler, tilsvarende 7728 x 5368 punkter.

I september ble PureView-teknologien videreført i Nokias nye Windows 8-baserte flaggskip Lumia 920.

Budskapet var klart: Kameraer er et «kjerneområde for differensiering mellom smartmobiler», og her skulle Nokia være ledende.

– Nokia PureView fortsetter å levere banebrytende teknologi som gjør det mulig for smarttelefonens kamera å ta en type bilder som vanligvis kun kan tas med et SLR-kamera, het det i pressemeldingen.

Fredag ble det kjent at Damian Dinning, hjernen bak PureView og Nokias «kamera-guru» siden april 2004, slutter i selskapet.

Damian Danning har ledet Nokias arbeid innen kamera og bildebehandling siden april 2004.
Damian Danning har ledet Nokias arbeid innen kamera og bildebehandling siden april 2004. Bilde: Nokia

Ifølge Amateur Photographer slutter Dinning per 30. november.

Årsaken skal være at Nokia har vedtatt å lokalisere alle topplederstillinger til Finland, hvor Dinning ikke ønske å flytte. Han er i dag bosatt i England.

I en e-post til PureViewClub bekrefter Dinning at det er umulig for ham å flytte familien fra Storbritannia til Finland. Beslutningen om å slutte i Nokia ble tatt for flere måneder siden.

– Jeg kommer snart til å begynne i Jaguar Land Rover der jeg vil få oppgaver knyttet til fornyelser innen «Connected Car» [biler i nett], heter det i e-posten.

Dinnings avgang betyr en ytterligere uttynning av veteraner i Nokias toppledelse. Den siste i ledergruppen som la grunnlaget for Nokias storhet på 1990-tallet, Anssi Vanjoki, sa opp i september 2010, da det ble kjent at Stephen Elop var tildelt jobben som toppsjef. Legenden selv, Jorma Ollila, varslet samtidig at han ville trekke seg fra vervet som styreformann i løpet av 2012.11.26

I oktober 2010, to uker at Elop hadde kommet på plass, sluttet MeeGo-sjef Ari Jaaksi.

I oktober i år sa direktør for produktmarkedsføring Ilari Nurmi takk for seg etter femten år i Nokia, midt oppe i lanseringen av det nye flaggskipet Lumia 920.

Det er tvil om hvor frivillig Nurmis avgang var.

Investorer var skuffet over måten Lumia 920 ble lansert på. Nurmi måtte også ta på seg ansvaret for en skandale: En reklamevideo som skulle vise mobiltelefonens ypperlige kameraegenskaper, framstilte videoopptak gjort med profesjonelt utstyr som om de var gjort med mobilen.

Dinning kan ha følt dette som ekstra belastende, siden det kan tolkes som uttrykk for mistillit fra Nokia-ledelsens side mot teknologi som han har ansvar for.

Les mer om: