BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokias kartapp er «klar» for Android

Men de fleste bør nok vente.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2014 - 12:14

Nokia kunngjorde i går at selskapet kartapplikasjon, HERE, for første er tilgjengelig for alle kompatible enheter. Den samme appen ble gjort tilgjengelig for mange Samsung Galaxy-modeller for noen uker siden.

I praksis dreier det seg om et betaversjon som foreløpig ikke er tilgjengelig via Google Play. I stedet må man laste ned en APK-fil, åpen opp sikkerhetsinnstillingene til telefonen og installere den med det som kalles for «sideloading». Under nedlastning av slike filer, får man advarsler om filen kan skade enheten.

Det å installere filen fra nettopp Nokia, er i seg selv ikke risikabelt, men man bør være nøye med å stenge muligheten for installasjon fra ukjente kilder så snart filen er installert.

Hensikten med betatesten er å få tilbakemeldinger fra brukerne. Nokia opplyser at selskapet allerede har fått en hel del konstruktiv kritikk om problemer og mangler. Nokia skal være i gang med å utbedre en del av dette.

HERE-appen kan i utgangspunktet brukes uten noen form for registrering. Men det kreves at man er logget hos HERE for å laste ned kartdata til frakoblet navigering – noe som kanskje er det viktigste fortrinnet til HERE-appen, sammenlignet med Google Maps. Man kan laste ned kartdata også i Google Play, men med temmelig begrenset funksjonalitet, og ikke hele land eller verdensdeler på en gang. Men spesielt det sistnevnte krever at man har en del ledig lagringsplass på enheten, dersom man gjør det med Nokia-appen. For eksempel er kartene for hele Europa på drøy 9 gigabyte.

Det finnes også andre kartapper til blant annet Android som tilbyr slik funksjonalitet, men i alle fall de fleste av disse koster penger.

En av de store fordelene med Google Maps er mengden av interessepunkter, i alle fall i land hvor Map Maker har vært tilgjengelig en stund. Men også Nokia lar brukere korrigere og forbedre kartene. Foreløpig ser det ut til å være langt flere interessepunkter i Google Maps enn i HERE, i alle fall i Norge. Det er dessuten lite informasjon tilgjengelig om hvert av interessepunktene i Nokias kartapp.

Et relativt vilkårlig eksempel er Drøbak Akvarium. Her er kun adressen og kategorien oppgitt i HERE. I Google Maps kan man se blant bilde av bygningen, nettadresse, telefonnummer og brukeranmeldelser. Så det er sannsynligvis ikke slik at HERE-appen vil kunne erstatte Google Maps for alle brukere med det første. I stedet er kan den være et nyttig supplement, kanskje mest når man kjører bil.

HERE-appen krever at enheten har Android 4.1 eller nyere. Den bør dessuten har minst 1 gigabyte med RAM og en skjerm på mellom 4 og 6 tommer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.