KARRIERE

Nokias kutt en «nasjonal katastrofe»

- Et stykke dansk industrihistorie går i graven, sier John Strand.

27. apr. 2011 - 15:24

I dag ble det kjent at Nokia skal kvitte seg med 7.000 ansatte. Fire tusen mister jobbene sine innen neste år. Resten overføres til konsulentselskapet Accenture, som også overtar den videre utviklingen av Symbian.

Årsaken er som kjent den nye strategien som ble lagt frem i februar. Nokias avanserte mobiltelefoner skal over på Microsofts Windows Phone-plattform.

Den finske mobilgigantens tøffe kutt vil særlig merkes hardt i Finland, Storbritannia og Danmark.

- Dansk industrihistorie går i graven

Hele den danske utviklingsavdelingen i København legges ned. Her alene mister nesten tusen ingeniører jobbene sine i løpet av året. Tilbake står en mindre salgsorganisasjon.

Teleanalytiker John Strand, som i dag er sitert i en rekke danske medier, er svært fortvilet over beslutningen.

- Et stykke dansk industrihistorie er nå i ferd med å gå i graven, sier han til Dansk Radio.

En bitter strand sier han har liten forståelse for Nokias-ledelsens manglende evne til å ta de rette beslutningene.

- Ledelsen i Nokia har ikke vært i stand til å treffe de riktige beslutningene. Den nye ledelsen har heller ikke vært i stand til å kommunisere at Nokia i fjor solgte flere smarttelefoner enn Apple og Google til sammen.

København-avdelingen som legges ned står bak noen av Nokias største mobilsuksesser, målt i antall solgte enheter. Her skapte man blant annet modellene 3310 og 3330.

Den danske avdelingen var ifølge Version2.dk tidligere spådd gode sjanser til å overleve omstruktureringene i Nokia, fordi de i hovedsak arbeider med programvare til rimeligere mobiltelefoner, som ikke direkte berøres av samarbeidet med Microsoft. Likevel ble virksomheten ofret.

- Vi har ikke blitt fortalt om vi legges ned fordi driften er for dyr, eller om vi ikke oppfattes som effektive nok, sier en av de berørte Nokia-ingeniørene til Business-Fyn.

Ikke bare forsvinner tusen arbeidsplasser, men det er tusen kunnskapsarbeidere, dyktige og høyt utdannede folk. Disse mister jobben ene og alene grunnet dårlig ledelse i Nokia, mener Strand.

Overfor Computerworld.dk og Business.dk betegner han nedleggelsen som en «nasjonal katatrofe» for Danmark.

- Dette er helt katastrofalt, slik det ser ut nå. Vi snakker om 1.200 - 1.500 superdyktige ingeniører og andre medarbeidere, som representerte en helt unik kunnskap. Utfordringen nå blir å finne ut om disse kan beholdes i sektoren, eller hva som skjer videre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.