Nokias stemme runger over de tusen sjøers land

Den blotte eksistens av et selskap av Nokias dimensjoner i et land på Finlands størrelse er unikt i verden. Blant de positive bieffektene av dette er at tusenvis av småbedrifter hjelpes på veien til suksess. Men i verste fall kan det gå andre veien: At Nokia fører dem ut i fortapelsen.


Finland er et tøft marked for mobiltelefonprodusenter i "opposisjon" til Nokia. Nokia er ofte først med de nye teknologiske innovasjonene, - de setter en standard og et nivå som andre må følge.

Når det regner på Nokia, drypper det på alle slags mindre selskap, fra reklamebyråer, kommunikasjonsbyråer, til medier og advokatkontorer.

Mange av underleverandørene er praktisk talt ett hundre prosent avhengige av Nokia - og mange er listet på Helsinki-børsen. Båndene til Nokia er sterke, og i svært mange av dem kommer mer enn halvparten av omsetningen fra den finske storebroren.

I Finland alene fins det hundrevis av underleverandører til Nokia, og de sysselsetter nesten like mange mennesker som Nokia selv - mellom 20. og 30.000 mennesker.

Nokias andel av finsk eksport er mer enn en femtedel og vokser fremdeles. Mobiltelefoner utgjør majoriteten av dette, men andre forretningsområder, som telekommunikasjon og nettverk, samt multimediaterminaler, er også viktige.

Flest Nokia-arbeidere finner du i Helsinki-regionen, samt i Salo og Oulu. Underleverandører finner du imidlertid over hele Finland. De utvikler og produserer blant annet elektronikk og komponenter til telefonene, såvel som programvare.

Fra plog til IT
Det finske mirakel staves "N-O-K-I-A". Redaktør for digitoday.fi, Jukka Viitasaari, og hans medarbeidere, forteller om bakgrunnen for mobilgigantens vekst.
Til toppen