Nokias supertelefon mangler GPRS

Nokias nye supertelefon 9210i har Opera og det meste du kan forlange, men mangler en viktig funksjon.

Ifølge forhåndslekkasjene på mandag skulle Nokia lansere fire nye mobiler i går, hvorav en oppgradert versjon av 9210 Communicator skulle bli toppmodellen. Telefonen vil, ikke unaturlig, ha GPRS for raskere dataoverføring, for Communicator er egentlig en lommedatamaskin rettet mot dem som vil jobbe mye med data. digi.no kom derfor i skade i går for å skrive at telefonen faktisk hadde det da den ble lansert, men de fire bokstavene GPRS glimrer underlig nok med sitt fravær i telefon/lommemaskinen. Nokia har i stedet satset på HSCSD for raskere dataoverføring.


HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) er i motsetning til GPRS (General Packet Radio Service) basert på linjesvitsjing. Dette betyr at en mobilkunde vil beholde linjen så lenge samtalen eller overføringen er i gang. Med HSCSD kan en ta i bruk opptil fire parallelle kanaler, alt etter hva opertøren tilbyr og kapasiteten er uendret så lenge oppkoblingen varer. GPRS utnytter på den andre siden ledig kapasitet i mobilnettet, noe som betyr at jo flere brukere, jo dårligere kapasitet.

Ellers har telefonen som vi skrev i går den norske nettleseren Opera, støtte HTML 4.01 (vanlige Internett-sider), Flash-animasjoner, Javascript og Realone-musikk, minner Communicator stadig mer om en mobil PC. Telefonen har ellers med oppgraderingen fått Bluetooth, MMS-meldinger og fargeskjerm. Telefonen kommer i salg i annet kvartal. GPS-posisjoner selges som tilleggsutstyr.
Til toppen