BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nord-Korea utgir Linux-distro

Utviklet på ordre fra selveste Kim Jong-Il.

3. mars 2010 - 09:52

Internett er forbudt i Nord-Korea, selv om det finnes unntak for statsadministrasjon og etterretning.

Nå utgir verdens mest lukkende land sin egen Linux-distribusjon, døpt Red Star.

Det melder den russiske studenten Mikhail, som studerer ved et universitet i hovedstadet Pyongyang. Fra sin base ved den russiske ambassaden i byen, blogger han om sin opplevelse med det nye OS-et – som han har kjøpt i en butikk for rundt fem dollar.

Red Star skal være utviklet på ordre fra Nord-Koreas statssjef Kim Jong-Il. Ifølge vår tipser, som skriver om utgivelsen på Debians diskusjonsforum, benytter operativsystemet brukergrensesnittet KDE, men det er uklart hvilken Linux-distribusjon Red Star baserer seg på.

Kim Jong-Il forteller selv hvor viktig det er at landet utvikler sitt eget Linux-baserte operativsystem, som skal være kompatibelt med koreanske tradisjoner. Statslederen siteres på dette i OS-ets readme-fil, ifølge bloggen North Korean Economy Watch.

De har oversatt Mikhails historie, og forteller om enkle systemkrav for det nord-koreanske operativsystemet: minst Pentium III 800 Mhz, med 256 megabyte ram og tre gigabyte harddisk.

Red Star inkluderer enkle standardapplikasjoner, blant annet en fordekt versjon av nettleseren Firefox, tekstbehandling, bildefremviser, PDF-leser, medieavspiller og enkle spill.

Les mer om OS-ets egenskaper og se bilder på denne siden.

Der Sør-Korea ruver som teknologinasjon, er naboen i nord knapt til stede på nettet. Men det går da litt fremover. Da digi.no sist sjekket i 2006 fantes det null indekserte nettsider fra Nord-Koreas domene .kp ved søk i Google. I dag gir det samme søket drøyt 70.000 treff.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.