Nord-Koreas operativsystem sporer brukernes filer

Like totalitært som regimet.

Nord-Koreas operativsystem sporer brukernes filer
Forskerne har tatt en nærmere kikk på det lukkede regimets operativsystem Red Star OS versjon 3.0, som er basert på Linux-distribusjonen Fedora og skrivebordsmiljøet KDE. Brukergrensesnittet minner sterkt om Mac OS X, i motsetning til tidligere utgaver av Red Star som lignet mer på Windows XP. Bilde: Skjermdump/Reuters

Seoul (NTB-Reuters): Nord-Koreas interne operativsystem speiler det politiske systemet. Det er stengt for omverdenen og brukerne overvåkes, ifølge to tyske forskere.

Forskerne Florian Grunow og Niklaus Schiess har gransket Nord-Koreas operativsystem Red Star OS.

Operativsystemet gir ikke brukerne tilgang til internett utenfor landet, bare til statlige medier og noen offentlig godkjente nettsider.

De to tyskerne hentet ned programvaren fra en nettside utenfor Nord-Korea og sier at de ikke vet hvor mange nordkoreanere som bruker systemet.

Red Star er ifølge forskerne vanskelig å klusse med. Brukere som forsøker å endre grunninnstillingene eller koble ut brannmuren blir møtt av en feilmelding eller at PC-en starter på nytt av seg selv.

Forbudt materiale spres gjerne i Nord-Korea via bruk av USB-minnepinne. Red Star takler det ved at alle filer eller dokumenter i en PC blir tagget slik at det går an å spore hvem som har åpnet eller lagd dem. (©NTB)