Nordea klarer ikke å stoppe russiske hackere

Mer enn 250 Nordea-kunder i Sverige har blitt tappet for penger og Nordea har kjent til problemet i tre måneder.

19. jan. 2007 - 08:47

Hittil har fisking og tapping bankkontoer stort sett vært et problem i USA og England, men de siste månedene har det dessverre også blitt et problem her i Norden.

Like før jul ble 10-15 norske kunder i DnB Nor eller Sparebank 1 forsøkt tappet eller tappet for et mindre beløp.

Men nå avsløres en mye mer omfattende sak i Sverige. Foreløpig er det uklart om også norske kunder er rammet. 250 svenske kunder er tappet for til sammen 8 millioner kroner, skriver Computer Sweden.

Og det som er verre er at Nordea ikke klarer å stoppe innbruddene - hver dag melder det seg nye kunder som er tappet.

Og Nordea Sverige har kjent til problemet i over tre måneder, men har altså forsøkt å holde saken hemmelig overfor både omverdene og sine kunder. Hvorfor Nordea ikke har varslet sine kunder slik at disse kunne tatt forhåndsregler er foreløpig ukjent.

For trojanere som er brukt heter Haxdoor og er en gammel trussel som først dukket opp i 2003 og som trolig fanges opp av oppdaterte sikkerhetsverktøy. Haxdoor i seg selv er ikke så sofistikert, i følge Symantecs sikkerhettjeneste åpner den bare en port, slik at hackere slipper inn og kan installere andre ting. Les mer om Haxdoor og alle synonym-navnene den har hos CA.

En advarsel fra Nordea kunne derfor kanskje ha begrenset problemet. Spurt om hvorfor de ikke har informert kundene, forteller Nordea til Computer Sweden at de erstatter alle tap kundene har tatt.

    Les også:

Da norske nettbanker ble tappet like før jul, klarte bankene med ny teknikk å stoppe innbruddene, påstod de, men nye sikkerhetstiltak. Hva disse er ville ikke de norske bankene offentliggjøre.

De svenske Nordea-kundene er blitt lurt med en trojaner, ikke de litt mer klønete phishing-brevene som mange kunder fikk i fjor høst som forsøkte å få dem til å logge seg på en falsk nettside. Trojanere er blitt lurt inn med et spam-brev mange svensker mottok i sommer. Brevet tilbød et gratis spam-rydde-program som i virkeligheten var Haxdoor-trojaneren.

Svensk politi forteller at de mistenker - av uklare årsaker - hele 121 personer i forbindelse med svindelen. To personer skal allerede være dømt . Hvordan så mange personer er involvert er ikke kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.