RESULTATERFINANS

Nordeas norske IT-kutt drøyer

Storbanken Nordea bruker hele 5,8 milliarder kroner på IT i året. Banken skal kutte i Norge, både internt og for EDB Business Partner - men det tar tid.

11. des. 2002 - 11:29

Les sak fra i sommer:


Fusjonsprosessen starter i 1997 da Nordbanken og Merita gikk sammen. I 1999 kjøpte Nordea opp danske Unibank og norske Kreditkassen. Men de lovede reduksjonene i IT-kostnader har foreløpig uteblitt.

Fem år etter at Nordea ble etablert, har man fremdeles ikke slått sammen noen av IT-systemene til de fire bankene. Dette gjør at banken får et IT-budsjett på hele 800 millioner euro - over 5,8 milliarder norske kroner i år, forteller IT-konsernsjef, nordmannen Jarle Haug til idg.se.

Nordea har 1050 egne IT-folk, men i tillegg kommer alle som arbeider for selskapet på heltid, men er ansatt for eksempel i datasentralene til EDB Business Systems.

Haug understreker overfor idg.se at selskapet ikke er interessert i outsourcing, noe som over tid betyr slutten for selskapet avtale med EDB Business Partner og deres Teamco-sentral som driver Nordeas stormaskiner og sentrale banksystemer.

Nordeas mål er klart; Nordea skal samle alt i en felles driftssentral, men selskapet har ennå ikke bestemt seg hvor sentralen skal ligge. Det bekrefter informasjonsdirektør Erik Evren overfor digi.no. Han vil heller ikke opplyse om når selskapet har som mål å bestemme seg.

For hver dag som går reduserer dette sjansene for at datadriften skal være samlet i 2005 slik banken har som mål. Besparelsen skal bli på 70 millioner euro i året.

Men når den endelig kommer, er sjansene for at Norge får denne datasentralen er nok liten og på lang sikt går det derfor mot kutt i den norske IT-staben. Den nye sentralen vil gjøre at banken reduserer IT-staben fra dagens 1050 til 800. Det meldte Nordea i juni.

I tillegg til en felles driftssentral forteller Haug at banken jobber med å rydde opp i all sin programvare. Nordea sitter nemlig på hele 9000 forskjellige programmer, mye av det egenutviklet. Målet er færre programmer og mindre egenutvikling. Allerede til neste år skal utviklingen reduseres med 20 prosent.

- Vi vet hvor lang kontrakt vi har, det er et stykke frem, men Nordea trenger jo hjelp til sine endringsprosjekter, så vi ser på Nordea som en mulighet, sier EDB Business Partner-sjef Bjørn Trondsen til digi.no.

Trondsen vil ikke fortelle hvor stor kontrakten er for EDB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.