BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norden får supernett

Klart for 100 Gbit/s Ethernet til forskning- og utdanning.

NORDUnet, høyhastighetsnettet som knytter sammen de nordiske forskningsnettene står nå foran en kraftig oppgradering.

Ved å gå fra 10 til 100 gigabit per sekund får man verdens raskeste nettverk.

Først ut er linjen mellom Stockholm og København, som etter planen oppgraderes i midten av januar. Hele det nordiske nettet oppgraderes i løpet av 2011, ifølge ComputerSweden.

Hastighetsøkningen er behovsdrevet og gir nye muligheter for båndbreddeintensive forskningsprosjekter, blant annet innen tungregning, distribuert lagring og høyoppløst video.

Den fiberoptiske forbindelsen benytter Ethernet-standarden for 100 Gbit/s, som ble ratifisert i sommer.

- Det skal alltid være tilstrekkelig kapasitet i et forskningsnett. Dette vil på sikt også komme til (kjernenettet til) Uninett med 40 eller 100 Gbit. Vi har ambisjoner om å teste dette neste år, både i samarbeid med Ventelo og selv på laben, sier teknisk direktør Olaf Schjelderup i Uninett til digi.no.

Gammel visjon

Oppgraderingen av det norske forskningsnettet, som knytter utdannings- og forskningsinstitusjoner fra Ny-Ålesund i nord til Kristiansand i sør, er en kontinuerlig prosess. Den siste institusjonen som manglet gigabit-forbindelse kom i land så sent som i sommer.

- Visjonen om gigabit-linjer er 10 år gammel. Den gangen syntes mange det var veldig vidløftig og ønsketenkning, men i dag er dette en selvfølge, sa Scheldrup under Uninett-konferansen i Stavanger i går.

En stor fordel i den videre utviklingen er at forskningsnettet slipper å bekymre seg over gamle kabler. De eksisterende fiberkablene kan utnyttes langt bedre med ny teknologi.

- Mange av modulasjonsteknikkene fra gamle dager gjør seg nå gjeldende i det optiske domenet. Kapasiteten utnyttes på stadig bedre måter. Det er en enorm utvikling på dette området, sier Scheldrup til digi.no.

Nå får de inn rapporter fra leverandører av optisk teknologi, hvor man i disse dager tester ut eventyrlige hastigheter helt opp til 1 Terabit per sekund på laben.

- Noen sier at vi vil se de første Terabit-systemene klare innen 2015, sier teknologidirektøren som selv har vært med å bygge og drifte forskningsnettet helt siden nittitallet.

Forskningsnettet kom lenge før Internett ble tilgjengelig som en kommersiell tjeneste tidlig på nittitallet i Norge, og har alltid ligget foran i utviklingen.

Slik blir hastighetsøkningene vi nevner her en forløper til hva som kommer alle til gode senere, når bredbåndsleverandørene kommer etter.

Utstyret som gir 100 gigabits Ethernet over fiberkablene ble kommersielt tilgjengelig så sent som i høst. NORDUnet har valgt Alcatel Lucent som leverandør.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.