BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norden med de laveste teleprisene

I en undersøkelse Tele Danmark har gjennomført går det fram at selskapets nye prisstruktur fra april av gir noen av OECD-landenes laveste telepriser. Men de laveste teleprisene av alle - både for privat og bedriftsmarkedet - finner du på Island.

Frode Eriksen
23. mars 1998 - 13:29

I forbindelse med den nye prisstrukturen i Tele Danmark som trer i kraft 1. april med lavere samtaleavgifter og høyere abonnementsavgifter, har selskapet fått Eurodata til å gjennomføre en prissjekk basert på selskapets nye prisstruktur sammenliknet med andre lands priser per februar.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig familie og bedrift og hva det vil koste å ha og bruke telefonen. Av 25 OECD-land ender Tele Danmark på en sjetteplass for familien, mens selskapet ender som nummer tre på bedriftsmarkedet.

Island topper begge listene med de absolutt laveste prisene for både familier og bedrifter. I bedriftsmarkedet ligger Luxembourg over Danmark, som er fulgt av Norge og Finland. For en familie er Korea nest billigst, fulgt av USA, Luxembourg og Sverige, før Danmark og Norge.

I Tele Danmarks presseavdeling gjør en oppmerksom på at tallene i første rekke er beregnet på det danske markedet.

- Tross dyrere abonnement fra april av blir dette oppveid av at det blir billigere å snakke i telefonen, sier direktør for det danske forretningsområdet i Tele Danmark, Ralf Egede Andersen.

Noe av årsaken til at Tele Danmark kommer dårligere ut på privattelefoni enn på bedriftsmarkedet, er momsnivået i Danmark som er blant de høyeste i OECD-området.

I undersøkelsen sammenliknes også Eurodata-tallene med OECDs siste undersøkelse på telepriser i Communications Outlook 1997, som viser små endringer.

Både i privatmarkedet og bedriftsmarkedet er de norske teleprisene passert av de danske, som bare inkluderer fasttelefoni. Undersøkelsen er gjort etter OECDs ordinære objektive kriterier, der eneste endring er sammenlikningsgrunnlaget for Tele Danmark er de nye prisene fra april. Prisnivået er kommet fram etter et gjennomsnittlig telefonforbruk.

Privat Bedrift
1. Island 1. Island
2. Korea 2. Luxembourg
3. USA 3. Danmark
4. Luxembourg 4. Norge
5. Sverige 5. Finland
6. Danmark
7. Norge

Kilde: Eurodata

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.