JUSS OG SAMFUNN

Norden tok europeiske IT-priser

Det danske selskapet Oticon og det finske Data Fellows tok to av tre priser, da de europeiske IT-prisene ble delt ut denne uken.

Morten Øverbye
29. nov. 1996 - 12:50

- Jeg håper at de nordiske landene kan være i forkant for å løfte den europeiske programvareindustrien sånn at vi kan konkurere på likefot med den amerikanske, sier Risto Siilasmaa i det finske firmaet Data Fellows til digi:media.

Data Fellows har utviklet programvarefamilien F-Secure for kryptering for forretningsmarkedet etter millitære krav. I løpet av det siste året har denne programvaren blitt markedsledende innenfor kryptering på internett.

- Selv om det var en tilfeldighet at to nordiske selskaper fikk prisen denne gang, viser det også at Norden har mye å tilby på det internasjonale IT-markedet. Denne prisen viser også at Europa har forstått viktigheten av datasikkerhet. Den store veksten på internett gjør datasikkerhet stadig viktigere for alle, fra småbedrifter til myndigheter, sier Risto.

Europakommisjonens president, Jaques Santer, delte ut prisen på Den europeiske IT konferansen (EITC'96) som ble avsluttet denne uken. Konferansen arrangeres av Esprit, Europaunionens forsknings og utviklingsprogram for IT-sektoren.

- I Europa trenger vi langt flere unge entreprenører innenfor de nye og voksende teknologiene som vil forme vår framtidige økonomi og sosiale velferd, sa Santer under prisutdelingen.

Ved siden av Data Fellows, fikk også det danske firmaet Oticon AS og det engelske 3D Scanners Ltd hver sin førstepris i konkuransen. De kunne dermed dra hjem med ære og nærmere 1.5 millioner norske kroner i bagasjen. Prisen ble gitt av Europakommisjonen for å fremme kreativitet, god forretningsteft og utvikling av produkter med stort markedspotensiale innenfor IT-sektoren.

Oticon har utviklet det de i egenreklamen kaller verdens minste datamaskin, et digitalt høreapparat på 4 gram som skal ha samme prosessorkraft som en personlig datamaskin. Høreapparatet konverterer lyder til digitale signaler for deretter å sende det ut igjen med krystallklar lydkvalitet. Apparatet kalles DigiFocus. Det har allerede vært å få kjøpt på det internasjonale markedet i noen måneder.

3 Scanners fikk prisen for produktet ModelMaker. Dette er en bærbar og brukervennlig scanner som kan scanne virkelige objekter til tredimensjonale datamodeller i løpet av sekunder.

- Den entreprenørånden som de påmeldte til denne prisen har vist, er nøyaktig det vi trenger for å skape arbeidsplasser i informasjonssamfunnet, kommenterte Santer under konferansen.

Det var mer enn 250 påmeldelser til konkuransen,og av disse ble 25 finalister valgt ut. De 22 finalistene som ikke nådde opp i konkuransen, fikk et eurpeisk IT sertifikat og rundt 40.000 norske kroner med seg.

Blant de andre produktene som kom til finalen, men som ikke nådde helt til topps, var et sikkerhetssystem som kjenner igjen ansikter, et rapporteringssystem for drosjer og simultanoversettende programvare for personlige datamaskiner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.