Nordens største nettavis beskyldt for rasisme

Aftonbladet.se, den mest populære nettavisen i Sverige, kan bli straffet for noe en leser skrev inn på debattsidene.

Aftonbladet.se, den mest populære nettavisen i Sverige, kan bli straffet for noe en leser skrev inn på debattsidene.

Nå har det svenske justisministeriet satt i gang undersøkelser for å finne ut om Aftonbladet.se har gjort seg skyldig i hets mot folkegrupper.

Nettavisen er en av de mest populære i Sverige. Da nettavisen inviterte sine lesere til å diskutere krisen i Midt-Østen kom det inn flere innlegg, blant annet med innhold som kvalifiserer til hets mot
folkegrupper - noe som utløste
påstander om ren rasisme.

Det viser seg nå at Aftonbladet.se kan bli stilt ansvarlig for disse innleggene, selv om det rasistiske innholdet ikke kom fra redaksjonen, men i et leserinnlegg på en debattside på nettavisen. Det skal det svenske Justisdepartementet nå undersøke, det skriver den svenske avisen Dagens Media.

For Sveriges største dagsavis både på papir og på nettet kan slike beskyldninger bli en belastning for den råsterke merkevaren. At de ignorerer henvendelser på stoff som i utgangspunktet er en del av redaksjonsansvaret kan bli dyrt for avisen der norske Schibsted ASA er inne på eiersiden.

Han som anmeldte forholdene hadde selv sett jødehetsen som ble lagt ut på avisen nettsider, og sa i fra til redaksjonen. Men, ifølge Dagens Media, hadde disse ignorert dette. Derfor ble saken sendt til justismyndighetene i Sverige.

Det er nemlig ulovlig å ha denne typen rasistisk innhold på sine nettsider, ifølge svensk lov. Siden Aftonbladet.se lot innleggene står, kan nettavisen gjøre seg skyldig i hets mot folkegrupper.

- Aftonbladet.se tillater selvsagt ikke rasisme på sine nettsider. Men jeg vil ikke kommentere dette her, ettersom justismyndighetene enda ikke har vært i kontakt med oss. Jeg har ikke satt meg inn i saken, sier ansvarlig utgiver for Aftonbladet.se, Kalle Jungkvist, til Dagens Media.

Til toppen