BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nordens største pirat

Nordens største programpirat, en svensk gymlærer, er dømt til ett års fengsel og 7,9 millioner svenske kroner i erstatning for utstrakt salg av piratkopiert programvare. Dommen er den første i sitt slag i Sverige, og enda flere saker skal opp for retten.

Pål Gleditsch
19. mars 1997 - 10:00

En 27 år gammel svensk mann som har vært siktet for omfattende piratkopiering av programvare er dømt til ett års fengsel. I tillegg må mannen betale 7,9 millioner kroner i erstatning til flere programvareprodusenter. Mannen ble dømt for brudd på opphavsretten.

Mannen, som tidligere livnærte seg som gymnastikklærer, var stevnet av blant andre Microsoft, Adobe og Symantec. Stevningen var på hele 32 millioner kroner, men Stockholm tingrett fastsatte altså erstatningen til 7,9 millioner.

Retten slo fast at det var umulig å bevise hvor mange programmer mannen hadde solgt. Saksøkerne fikk heller ikke medhold i at mannen skulle betale erstatning ut i fra butikkprisen. Mannen skal ha tjent 1,7 millioner

kroner på programvaresalget, som foregikk ved distribusjon av CD-ROM-plater til privatpersoner og mindre bedrifter. Rundt 2.000 personer og noen selskaper kjøpte den piratkopierte programvaren for mellom 700 og 900 kroner stykket, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Mannen ble også dømt for å ha truet en advokat som representerte anti-piratkopiorganisasjonen BSA. Dommen er den første i sitt slag i Sverige, og enda flere saker skal opp for retten. Det siste året har politiet gjennomført razziar hos åtte forskjellige mennesker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.