SIKKERHET

Nordic Choice Hotels rammet av cyberangrep: Har satt krisestab

Mer enn 200 hoteller skal være hardt rammet.

Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice er rammet av et massivt cyberangrep. Dette bildet er tatt i fjor i en annen sammenheng.
Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice er rammet av et massivt cyberangrep. Dette bildet er tatt i fjor i en annen sammenheng. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Samtlige mer enn 200 hoteller til Nordic Choice Hotels i fem land er hardt rammet av et massivt cyberangrep.

– Alle systemene ligger nede torsdag morgen. Det får den konsekvensen at det ikke er mulig å booke rom. De vet ikke hvem som skal sjekke inn, hvem som skal sjekke ut, om det finnes ledige rom eller hvilke rom som skal vaskes. Alt må gjøres manuelt, forteller en kilde til Digi.no.

At alle systemene ligger nede for telling, bekreftes av tilfeldige hotell Digi.no har ringt for å sjekke opplysningene. Vi har også mottatt et anonymt tips som hevder at Nordic Choice er rammet av en utpressingvare kalt Conti.

Problemene berører også kjedens app og nettsider, hvor det heller ikke er mulig å bestille.

Viseadministrerende direktør Bjørn Arild Wisth i Nordic Choice sier på telefon ved 10.20-tiden at de straks kan kommentere hendelsen. En time senere har han ikke gitt mer lyd fra seg.

Les også

Krisestab

Hotellkjeden skal ha etablert en taskforce eller et kriseteam som har jobbet gjennom hele natten med utskiftning til uthvilt personell i morgentimene, etter det Digi.no får opplyst.

Folk blir bedt om ikke å logge seg inn på de berørte datasystemene. Bærbare maskiner må kobles opp i gjeste-wifi-nettverket, sier en kilde.

Ingen av pressekontaktene tar telefonen. Det var en hektisk morgen også for teknologidirektør Kari Anne Fiskvik da Digi.no ringte torsdag morgen.

– Jeg har ikke tid til å prate med deg nå, sier Fiskvik og slenger på røret.

Petter Stordalens hotellkjede ble truffet av utpressingvare også i mai 2017, som en av svært mange ofre for det verdensomspennende «Wannacry»-angrepet. Hendelsen ble ikke veldig krevende for Nordic Choice, som klarte å rydde opp på en helg.

Denne gang treffes de av et cyberangrep som virker mer målrettet og midt i julebordsesongen og med nokså fulle hoteller. 

«Det jobbes på spreng»

Nordic Choice Hotels skriver følgende på sine Facebook-sider som svar etter at en kunde spør om det er problemer i app og på nettsiden deres.

– Ja, i dag opplever vi store tekniske problemer i våre systemer. Det jobbes på spreng med å løse problemet, og vi er veldig lei oss for de ulemper dette medføre.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.