Nordisk CDMA-forbrødring i Japan

Ericsson og Nokia gjør felles sak med japanske NTT og støtter CDMA som internasjonal standard for bredbånds mobiltelefoni, rapporterer Yomiuri Shimbun. Men Alcatel, Siemens og Nortel protesterer.

Det er den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ETSI som til syvende og sist, nærmere bestemt i desember, skal bestemme hva som blir den nye verdensstandarden for den såkalte tredje generasjons mobiltelefoni, som skal tre i kraft rundt årtusenskiftet. Men det blir ikke noe enklere for ITU å overse W-CDMA-standarden når både Nokia, Ericsson og verdens største teleoperatør NTT gjør felles sak i spørsmålet.

I følge den svenske teknologiavisen Ny Teknik, som igjen siterer japanske Yomiuri Shimbun, stiller de skandinaviske mobilkomselskapene seg bak NTT som foreslår W-CDMA som standard.

Både Ericsson og Nokia utfører flere utviklingsoppdrag fra NTT omkring den nye teknikken som gjør det mulig å overføre betydelig mer data enn dagens GSM-system eller "smalbånds" CDMA-løsninger.

Japanerne håper at partnerskapet med mobilkomgigantene Nokia og Ericsson vil kunne gjøre såpass inntrykk på ETSI at de heller foretrekker bredbåndsversjonen (W-CDMA) som verdensstandard framfor et forventet amerikansk standardiseringsforslag om å satse på smalbåndsversjonen (CDMA).

Tyske Siemens, franske Alcatel og canadiske Nortel er blant dem som under GSM-konferansen på Kypros har signalisert at de vil gå imot Ericsson og Nokia i valg av en ny mobiltelefonstandard.

- Vi har ført livlige diskusjoner med Japan det siste halvåret, men de kan ikke få diktere vilkårene. Vi lytter imidlertid til alle parter og bestemmer oss i september for hvilken standard vi går for, sier komitéleder for ETSI-gruppen som ser på en ny mobilstandard, Friedhelm Hillebrand.

Til toppen