BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nordisk forbrødring i Japan

Både Nokia og Ericsson skal sammen med den japanske telegiganten NTT utvikle et trådløst bredbåndsnett basert på den digitale CDMA-standarden. "Tredje generasjons mobiltelefoni" kaller NTT systemet som vil gjøre trådløs overføring av video mulig.

Øystein Kvistad
3. apr. 1997 - 17:47

Det er NTT DoCoMo som står bak utviklingsprosjektet, som skal ta i bruk bredbånds CDMA-teknologi med fem megahertz båndbredde. I fagterminologien benytter man begrepet W-CDMA som står for wideband code division multiple access. Målet er i første omgang å utvikle en løsning som kan overføre data i hastigheter på 384 kilobit per sekund. På sikt håper imidlertid troikaen å kunne tilby trådløs datakommunikasjon i hastigheter opp mot hele to megabit per sekund.

Nokia og Ericsson opplyser i hver sin pressemelding at selskapene skal sette opp et pilotsystem innen utgangen av året. Prototyp-testing, feilretting og systemtuning vil trolig ta et par år så partnerne regner ikke med å ha et nett klart for kommersiell drift før etter årtusenskiftet.

NTT DoCoMo Group er den desidert største mobiloperatøren i Japan med over ti millioner abonnenter på kundelista. Gruppen sysselsetter over 7000 ansatte og omsatte i fiskalåret 1996 for vel 110 tusen milliarder kroner...

Mobiltelefoni er i eksplosiv vekst i Japan, og behovet for trådløse bredbåndsløsninger begynner å bli påtrengende stort. Beregninger viser at det trolig vil være over 45 millioner mobilabonnenter i Japan allerede i år 2000.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.