Nordisk jakt på betalingsvillige TV-tittere

De nordiske allmennkringkasterne er på jakt etter investorer til sitt nye betal-TV-prosjekt Nordik. - Vi har tro på at dette skal være med å bidra til en raskere overgang til digitale sendinger, sier NRK Aktivum-sjef Bjørn Suhrke. Tjenesten vil koste rundt 57 kroner måneden for abonnementet.

De nordiske allmennkringkasterne er på jakt etter investorer til sitt nye betal-TV-prosjekt Nordik. - Vi har tro på at dette skal være med å bidra til en raskere overgang til digitale sendinger, sier NRK Aktivum-sjef Bjørn Suhrke. Tjenesten vil koste rundt 57 kroner måneden for abonnementet.

- Vi holder på å snekre sammen konseptet, som nå er klart. Vi forventer å gå ut mot investorerer de nærmeste ukene, sier Suhrke.

Sendingene i betal-TV-kanalen skal sendes digitalt gjennom satelitt- og kabeldistribusjon.

NRK Aktivum vil sammen med de danske og svenske allmennkringkasterne være aksjonærer i denne nye nordiske betal-TV satsingen som kalles Nordik.

- NRK Aktivum vil være én av aksjonærene, og aksjene er fordelt mellom de nordiske allmennkringkasterne, Canal Digital og finansielle investorer. På eiersiden blir det da NRK, SVT (Sveriges Television) og DR (Danmarks Radio), sier han og forventer at finner og islendinger etterhvert blir med på lasset.

- Dette er tenkt bygd opp som et frittstående selskap hvor allmennkringkasterne tar deler av avansen i tillegg til andre finansielle investorer, sier han.

Alle de fem nordiske kanalene er med på det amerikanske samarbeidsprosjektet Scandinavian Channel som digi.no skrev om i går. Scandinavian Channel retter seg mot amerikanske seere av nordisk avstamning, mens Nordik er et prosjekt rettet mot hjemmemarkedet.

- Vi forventer at finske YLE og islandske RUV leverer arkivmateriale, men de ønsker ikke å gå inn på eiersiden nå. De skal ha en opsjon på å kunne gjøre dette senere, forteller Suhrke.

Ifølge nyhetsbrevet Mediatrender er prisen for abonnentene på forhånd estimert til å bli på rundt 59 svenske kroner i måneden som er rundt 57 norske kroner. Det innebærer langt under prisen på for eksempel Canal Plus' norske to-kanals tilbud for rundt 200 kroner i måneden.

- Tanken er at det beste av det nordiske arkivmaterialet skal sendes på denne kanalen. Det skal også være premierer som nysatsinger, dokumentarer og drama, sier han.

Suhrke forteller at kanalen er tenkt å sende 12 timer om dagen og litt mer i helgene.

- Vi har tro på at dette skal være med å bidra til en raskere overgang til digitale sendinger i blant annet Norge, som ikke har kommet så langt. Dette målet er en del av NRKs strategi. Den penetrasjonen vi legger opp til, vil det ta noen år å oppnå, understreker Suhrke.

I teorien er det mulig å starte opp allerede i år.

- Foreløpig er dette kun et forprosjekt. Det er teknisk mulig å starte opp sendingene fra september/ oktober, men da er det veldig mye som skal klaffe. Hvis ikke det går, blir neste dato ett år etter av økonomiske årsaker, sier Suhrke.

Til toppen