Nordisk Mobiltelefon får en ny sjanse

Nordisk Mobiltelefon har fått en utsettelse, men fremdeles står selskapet i fare for å miste sin svenske mobillisens.

Nordisk Mobiltelefon får en ny sjanse

Nordisk Mobiltelefon har fått en utsettelse, men fremdeles står selskapet i fare for å miste sin svenske mobillisens.

Mye av grunnlaget for Nordisk Mobiltelefon stod alvorlig i fare for å bli revet vekk. Selskapet arbeider med å bygge opp et 3G-nett i Norge og Sverige, men gjorde så en liten tabbe: Selskapet betalte inn frekvensavgiften i Sverige en dag for sent og det oppdaget en konkurrent, Green Network, som tapte kampen om frekvensene til Nordisk Mobiltelefon.

Hadde selskapet mistet lisensen i Sverige hadde de økonomiske tapene blitt store, for det er i Sverige utbyggingen har kommet lengst: Det svenske delen av Nordisk Mobiltelefons nett skal åpne 1. juli. Her i Norge har selskapet også lovet en åpning i sommer, men da vil ikke nettet dekke hele Norge.

Nordisk Mobiltelefon arbeider med å bruke amerikanske CDMA-mobiler og datamodemer for å bygge ut de gamle NMT-frekvensene i 450 Mhz-båndet. Kundene må altså kjøpe en annen type utstyr, men får tilgang på et nett med større rekkevidde. Foreløpig har NMT ikke lansert mobiler for sitt nye nett. Bildet viser datamodemet.

I første runde i retten fikk Green Network medhold, de skulle få overta lisensen fordi Nordisk Mobiltelefon hadde brutt betingelsene. Dermed ville NMTs utplassering av mobilutstyr i de svenske TV-mastene vært bortkastet.

Men nå har Nordisk Mobiltelefon hvert fall fått en ny sjanse. Selskapet klaget og har fått et midlertidig pusterom fra den såkalte Regeringsrätten som har opphevet den første dommen. Nå skal det svenske Post- og teletilsynet vurdere saken på nytt.

Nordisk Mobiltelefon fikk nylig inn islandske Kaupthing som storeier.

Til toppen