Nordiske bedrifter vasser i spionvare

En svensk undersøkelse avdekker hvilken brems spionprogrammer er blitt for vanlige, små bedrifter.

En svensk undersøkelse avdekker hvilken brems spionprogrammer er blitt for vanlige, små bedrifter.

En undersøkelse gjort av Computer Associates viser at vanlige svenske bedrifter ikke klarer å hverken holde spionprogrammer unna eller luke dem ut. Det er lite som tilsier at tallene skulle være anderledes i Norge.

Tallene fra CA-undersøkelsen i Sverige viser at en gjennomsnittelig PC i en mindre svenske bedrift har hele 48 spionprogrammer. En og en er ikke disse programmene så farlige, men når antallet vokser drar de ned ytelsen, stjeler båndbredde og gjør maskinen mindre stabil. Annonsene de viser stjeler også mye tid og ressurser fra de ansatte.

I de verste spionprogrammene kan stjele informasjon som passord.

Hovedutfordringen er åpenbart IT-kunnskaper, for små bedrifter har som regel ikke egne IT-sjefer. Av brukeren CA intervjuet, var det bare en av ti som trodde de hadde spionprogrammer, mens hele to av tre ikke visst hva spionprogrammer var.

Dock var det bara en av tio som trodde att deras dator skulle ha spionprogram och två tredjedelar visste inte vad spionprogram är.

CA er et av selskapene som selger antispionvare-programmer.

For å sjekke din egen maskin, kan du gå til Antispionvare-seksjonen på digi.no Nettjuveler og laste ned flere gratis verktøy.

Til toppen