Nordmann blant verdens 100 beste innovatører

Opera Softwares Håkon Wium Lie vurderes av et amerikansk teknologitidsskrift som en av verdens 100 mest lovende teknologi-innovatører.

Opera Softwares Håkon Wium Lie vurderes av et amerikansk teknologitidsskrift som en av verdens 100 mest lovende teknologi-innovatører.

I forbindelse med 100-årsjubiléet til det MIT-tilknyttede Technology Review, publiserte tidsskriftet i forrige uke en liste over de 100 unge innovatører som tidsskriftets jury mener vil kunne komme med de mest betydningsfulle teknologiske bidragene det neste århundret.

I juryen satt folk som Nicholas Negroponte, direktør for MIT Media Laboratory, Robert Metcalfe, oppfinneren av Ethernet og grunnlegger av 3Com, samt en rekke andre teknologi- og næringslivtopper.

Tidsskriftet hadde opprinnelig et utvalg på 600 nominasjoner. Kriteriene for å bli nominert var blant annet at vedkommende er født i 1965 eller senere. Redaksjonen i Technology Review valgte så ut de 200 beste.

Fra dette utvalget fikk hver av dommerne presentert omtrent 30 kandidater innen sitt fagområde. Fagområdene som var representert var forøvrig bioteknologi, maskinvare, programvare, materialkunnskap og World Wide Web.

Blant de 100 vinnerne er det to nordiske representanter. Finske Linus Torvalds, mannen bak operativsystemet Linux, er én av dem.

Men også Norge er representert: Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software, er den andre. Lie er mest kjent for sitt arbeid ved CERN som i 1994 førte fram til overlappende stilsett (CSS - Cascading Style Sheets).

CERN, som kanskje er mest kjent for forskning innen partikkelfysikk, er også fødestedet til weben, og Wium Lie har dermed jobbet sammen med webens "grunnlegger", Tim Berners-Lee.

- Vi er stolte på Håkons vegne, sier Operas administrerende direktør, Jon Stephenson von Tetzchner, i en pressemelding.

- Hans arbeid med CSS har endret utseendet på weben og anerkjennelsen viser at teknologisk nyskaping kan skje langt unna Silicon Valley og Redmond.

Til toppen