RESULTATERFINANS

Nordmann har patent på netthandel - sitter på potensiell gullgruve

Det lille Kristiansand-selskapet Bellboy sikret seg i 1993 patent på Internett-handel i Norge og Europa, avslører digi.no. Nå skal selskapet kreve avgift fra alle som selger varer og tjenester over Internett og telefon.

Einar Ryvarden
28. sep. 1999 - 15:28
Det lille norske selskap Bellboy International sitter på en patent om Internett-handel som gjør at de kan kreve lisensavgifter fra alle Internett-butikker i Europa og kanskje USA frem til 2013. Med advoktathjelp skal selskapet kreve avtaler og penger fra hele Internett-bransjen.

Rolf Wilhelmsen har skutt gullfuglen: 17. desember 1993 søkte Bellboy om patent på en fremgangsmåte for å gjennomføre sanntidsoppslag og kjøp over it-nettverk eller telefonsystem. Omtrent samtidig ble world wide web og Mosaic-klienten lansert.Men den utrolige trege søknadsprosessen gjør at Bellboy først nå i 1999 kan begynne å kreve inn lisensavgift på alle som etter hvert har lansert telefon- eller Internett-bestillingssystemer, blant annet det internasjonale flybillettsystemet Amadeus og norske butikker som Onlineclub,Filmweb og matvaretjenesten Hakon Rett Hjem. Bellboy-patentet skiller seg fra vanlige patenter ved at det bare beskriver en fremgansmåte, ikke et teknisk prinsipp.

- Patentet vårt har vært en vel bevart hemmelighet, nå skal vi gjøre den kjent. De fleste mennesker blir ganske sjokkert når de forstår hva dette er. Du skal være flink hvis du skal drive handel på Internett og greie å unngå Bellboy-patentet, sier Wilhelmsen til digi.no.
Bellboys patent
Norsk patent nr. 17 98 88 beskriver et system der brukeren over et allment tilgjengelig nett får se på den sanne leveranse-situasjonen, så bestille direkte og til slutt få en bekreftelse i sanntid.Dermed dekker patentet de fleste systemer for bestillinger over telefon, internett og mobil-nettet.Du kan lese om patentet i denne patentdatabasen
Finn ut mer om ...
Øystein Jørgensen, administrerende direktør i Nordlandsdata, har allerede mottatt et krav fra Bellboy og er svært kritisk til den oppsiktsvekkende patenten. Nordlandsdata har laget Filmweb, systemet som lar deg bestille kinobilletter over Internett.

- Jeg synes Bellboy har patentert en veldig generell og allment kjent ide. Jeg skjønner Bellboy, men Patentstyret har oppført seg dumt da de godkjente dette patentet. Nå skal mange bedrifter bruke mye penger og tid på advokater, sier Jørgensen til digi.no.

Wilhelmsen innrømmer at han har hatt kjempeflaks, men det er mulig å patentere en fremgangsmåte som senere blir svært viktig for mange, påpeker han. Wilhelmsen, som var med på å starte internett-tjenesten www.bilguiden.no, sammenligner sitt patent med telefonen eller ostehøvelen.

Han skjønner at mange kan stille spørsmålstegn ved at Bellboy ønsker å ta en avgift nå, mange år etter at Internett ble en suksess.

- Vi kan nok bli sett på som en ulv, men vi hadde en god ide og søkte patent i 1993. Jeg vet hvor viktige patenter kan bli, for jeg søkte mitt første for 25 år siden, sier Kristiansands-mannen.

Han vil ikke en gang antyde hva slags avgifter han vil forsøke å kreve inn. Men bare en avtale med Amadeus kan gi astronomiske inntekter dersom Bellboy får noen øre i brukeravgift fra hver europeisk flypassasjer frem til 2013.

For å kunne kreve inn lisensavgiftene fra Internett-butikkene i Norge og resten av Europa, hentet Bellboy hentet inn seks millioner kroner rundt jul.

- Nå søker vi mer penger og allianser med riktige investorer, sier Wilhelmsen, men vil ikke gi noen konkrete navn. Etter det digi.no erfarer skal finanskjendisen Jan Haudemann Andersen være en av flere Bellboy er i kontakt med.

Selskapet trenger også penger til kampen mot forskjellige aktører som forsøker å bestride patentet i USA, Canada og Japan. Bellboy reetablerer dessuten grunnlaget for sin patent - et telefonbestillingssystem for hotellrom selskapet lagde sammen med Telenor Link (den gang Telenor Marktech). Meningen er at den nye tjenesten skal selge reservasjonstjenester til forskjellige aktører.
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.