BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nordmann lurte amerikansk krypteringspoliti

Ved hjelp av blanke ark har norske Ståle Schumacher omgått amerikansk krypteringslovgivning. Mandag denne uken denne uken gjorde han Pretty Good Privacy (PGP) 5.0 tilgjengelig for hele Internett

Morten Øverbye
14. aug. 1997 - 09:39

- Jeg var litt nervøs forrige gang jeg gikk gjennom en amerikansk flyplass. Det skal bli spennende å se neste gang jeg skal dit, sier Ståle Schumacher til digi.

Som administrator for deg internasjonale PGP-hjemmesiden, har han nok en gang omgått de strenge amerikanske eksportreglene for kryptering. For mens amerikansk lov sidestiller eksport av sterk kryptering med en nasjonal sikkerhetsrisiko, sier den samme lovgivningen ingenting om eksport av krypteringskode på papir.

- Et syttitalls mennesker over hele Europa har de siste to månedene jobbet i to måneder for å få ferdig Unix-versjonen av PGP. Den ble lagt ut klokken fem natt til mandag norsk tid, sier Schumacher.

Schumacher forteller videre at arbeidet med å scanne inn, OCR-behandle og verifisere kildekoden har tatt lengre tid enn ventet, men at den viktigste delen av arbeidet nå er gjort, og at versjoner for Macintosh og Windows derfor kan ventes å være ferdig i løpet av noen uker.

Kildekoden har Schumacher fått tilsendt i papirform fra USA, der koden har blitt distribuert i papirform for at krypteringseksperter skal kunne sjekke at algoritmene som benyttes er holdbare. Hvem som har sendt kildekoden ut av USA kan han ikke si, men ettersom amerikansk lovgivning bare regulerer elektronisk eksport av programmet, er den versjonen som har blitt konvertert fra papir ifølge Schumacher helt lovlig.

Fra de internasjonale hjemmesidene til PGP kan nettbrukere også laste ned en Windows-versjon av programmet, Denne versjonen har blitt eksportert elektronisk. Versjonen skal ifølge Schumacher likevel være lovlig å bruke, ettersom amerikansk lovgivning bare regulerer eksport av programmet og ikke bruk av det.

Det manuelle arbeidet med denne versjonene vil likevel fortsette, slik at også nettbrukere utenfor USA kan benytte versjoner som er helt legale. Uansett hva amerikanske myndigheter måtte mene om saken, er dommen fra nettbrukerne temmelig enstemmig, sier Schumacher:

- Jeg drukner i epost for tiden. Det er bare gratulasjoner og lykke til med den jobben vi gjør for å gjøre PGP tilgjengelig på Internett. Også fra amerikanske nettbrukere får vi bare positive tilbakemeldinger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.