Nordmann sikter mot global domeneorganisasjon

Alf Hansen (bildet) er en av kandidatene til ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) og er blant favorittene til å gå inn i styret. Han vil slåss for et åpent Internett hvis ICANN medlemmene velger ham inn 10. oktober.

Alf Hansen (bildet) er en av kandidatene til ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) og er blant favorittene til å gå inn i styret. Han vil slåss for et åpent Internett hvis ICANN medlemmene velger ham inn 10. oktober.

Organisasjonen som håndterer domenesystemet på nettet, ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) velger i disse dager styremedlemmer. Én person fra hver verdensdel kan få være med i styret til organisasjonen som styrer hvem som skal hete hva på nettet. Blant en av kandidatene finner man nordmannen Alf Hansen.

Hansen er i dag styremedlem og direktør i Uninett, og jobber aktivt innenfor NORID som bestemmer over .no domenene i Norge. Men han vil opp på globalt nivå og stiller sammen med syv andre europeere om styreplass i ICANN.

- Jeg tror jeg ligger godt an. Det er syv andre som er oppe til valg, men det er ikke noen meningsmålinger som indikerer noe, sier en spent Alf Hansen til digitoday.no. Det skal visstnok ha utpekt seg tre favoritter, to tyskere og Alf Hansen.

Hansen sier til digitoday.no at han stiller til valg fordi han mener å kunne bidra til ICANN. Han har jobbet med nettverksproblematikk siden midten av 70-tallet og har lenge fulgt aktivt med på arbeidet som pågår i ICANN, samt i andre tilsvarende organisasjoner.

- Hvis jeg blir valgt vil jeg jobbe for å sikre Internett som et stabilt og åpent nett, sier Hansen. Enkelt fortalt mener Hansen at nettet bør være regulert av én part, slik at alle maskiner kan snakke sammen.

- Jeg vil også gå inn for at ICANN blir så slank som mulig. ICANN er i en monopol-situasjon. Da er det viktig at de oppgavene som kan konkurranseutsettes blir det. For eksempel dette valget som nå pågår. ICANN valgte å sette dette ut til eksterne. Man ønsket ikke bygge opp kompetanse på det å ha valg over nettet. I Norid, hvor jeg selv kommer fra, kunne vi også gjort mye av jobben med å gi bort domener selv og bygget opp en stor organisasjon. Men vi velger heller å sette dette bort til andre, sier Hansen.

Dette er prinsipper Hansen mener at ICANN bør la seg styre av for fremtiden, og noe som han kommer til å jobbe for hvis han blir valgt inn.

Valget til ICANN styret går for seg på nettet og er allerede i gang. Fram til 10. oktober i år har rundt 200 nordmenn anledning til å stemme.

Til toppen