Nordmenn best i Europa på netthandel

Nordmenn best i Europa på netthandel

Ingen bruker mer penger på nett enn nordmenn, viser ferske tall fra europeisk markedsføringsorgan.

Nordmenn er best i Europa på netthandel. Ingen bruker mer penger på nett enn oss, viser en ny måling fra det europeiske markedsføringsorganet EIAA og analysebyrået Synovate.

E-handelen i Europa har vokst med 11 prosent det siste året. Det er kjøp av mobiltelefoner som vokser raskest, men også stadig flere kjøper forsikringer på nett.

I snitt brukte norske internettbrukere over 12.000 kroner på netthandel i løpet av en halvårsperiode i fjor. Det er nesten 2000 kroner mer enn nummer to på listen, britene, og rundt 3500 kroner mer enn hva en gjennomsnittlig svenske brukte på netthandel.

Nesten åtte av ti nettbrukere i Europa kjøper varer og tjenester på nett. Kjøp av mobiltelefoner vokser mest. Men andelen som kjøper forsikringer på nett er langt større. Hele 50 prosent av de drøye 7000 respondentene svarer at de kjøpte forsikring på nett i løpet av halvårsperioden, en økning på 9 prosent fra tilsvarende periode i 2005.

– Vi er ikke overrasket over at denne andelen er så stor. Det bare bekrefter vår erfaring i dette markedet, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring. Selskapet lanserte i desember en nyutviklet nettløsning for kjøp av skadeforsikring, og opplever nå stor trafikk.

Etter at nettløsningen ble lansert, kjøper en stadig større andel av kundene forsikringene på nett.

– Våre undersøkelser viser at tre av fire nettkunder er menn. Den største andelen er mellom 30 og 40 år, men det er også en del eldre som kjøper forsikringene sine på nett. Den eldste nettkunden hos oss er 86 år gammel, og han ba ikke om brukerstøtte, sier Rogstad.

Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i organisasjonen IKT-Norge, tror veksten i norsk e-handel først og fremst skyldes at vi har verdens høyeste penetrasjon av datamaskiner, bredbånd og mobiltelefoner.

– I tillegg er vi et av verdens rikeste land, og denne kombinasjonen fører til eksplosiv vekst i netthandel, sier han. Nettandelen av privatpersoners forbruk vil ifølge Syversen fortsette å øke i årene som kommer. I fremtiden vil kanskje så mye som to av tre kroner vi bruker gå gjennom internettkanaler.

E-handel i Europa:

 1. Norge - 12 030 kr
 2. Storbritannia - 10 276 kr
 3. Danmark - kr 9917
 4. Sverige - 8668 kr
 5. Belgia - 6759 kr
 6. Nederland - 5827 kr
 7. Tyskland - 4458 kr
 8. Frankrike - 4355 kr
 9. Italia - 3885 kr
 10. Spania - 3867 kr

  Tallene er basert på nettkjøp per person, over seks måneder i 2006.

(Kilde: EIAA/Synovate)

Til toppen