JUSS OG SAMFUNN

Nordmenn eksporterer databasert TV-grafikk

TV 2s grafikkselskap Peak Broadcast Systems ble i går kjøpt av en utenlandsk konkurrent. Enkle grafikkløsninger laget på PC i sanntid er noe av hemmeligheten til et norsk selskap som sa nei til kontant betaling.

5. juli 2000 - 17:04

Tirsdag ble det klart at det amerikansk-israelske selskapet RT-SET kjøper hele Peak Broadcast Systems for 500 millioner kroner, ifølge tv2.no.

TV 2 har hatt en eierandel på 43 prosent i selskapet som har levert nyhetsgrafikk og værpresentasjoner til den norske TV-kanalen i mange år.

Styreformann i Peak, tidligere nyhetsredaktør i TV 2 Bjarne Berg, har vært med det norske selskapet fra begynnelsen. Han kommer også til å bli styreformann i det nye selskapet som får navnet RS-Peak og avslører overfor digi.no at det egentlig er lite hokus-pokus selskapet har kommet opp med.

- Jeg kom fra Bergens Tidende til TV 2 som sjef for nyhetene og synes det var tungvint å produsere TV. Derfor ønsket vi oss åpne, ikke-proprietære løsninger som var veldig enkle å bruke for journalistene, forteller han.

Dermed ble gründer Petter Ole Jakobsen koplet inn, en mann som hadde bakgrunn fra bankbransjen.

- Han kom fra bank og hadde erfaring i å programmere smartkort. Han hadde ikke oppfatninger om at ting skulle være sånn eller sånn eller noen spesielle bindinger til TV-bransjen. Han tenkte database med en gang og fant en PC-løsning. Dermed kunne man lage svært mange grafiske fremstillinger, og journalistene kunne ta i bruk moduler av meningsmålinger og børskurver for å illustrere det på TV, sier han.

Berg mener det ikke var noe spesielt genialt med det de fant på, men at de klarte å identifisere et behov som ikke fantes i markedet på den tiden. De store produsentene lagde store, tungvinte systemer. Han sier Peaks system lar journalistene selv bidra til å illustrere sine saker på en svært enkel måte, noe som høyner produksjonshastigheten betydelig.

I begynnelsen, det vil si fra 1993, var det da heller ingen tanker om å eksportere produktet utenfor TV 2s vegger. Grafikkavdelingen til TV 2 skulle begrense seg til å forbedre utseendet og presentasjonen av kanalen.

Det var først etter eksterne innspill, at selskapet ble etablert i 1997. Man fant etter hvert ut at man ikke kunne begrense seg til Norge hvor markedet var veldig lite (i realiteten kun TV 2, som var eier og NRK, som var ikke-kommersiell).

I fjor kom østerrikere med erfaring fra virtuelle løsninger inn på laget og partnerne slo etter hvert sammen det norske selskapet Pilot og Peak Software Technology. Fusjonspartnerne fant ut at det måtte ligge i EU-land med sitt internasjonale fokus og slo seg ned i det Bjarne Berg kaller "Europas Silicon Valley"; Dublin.

På kundelisten fantes det storheter i kringkastingsindustrien, aktører som ble truffet på TV-messer og ikke gjennom tradisjonell markedsføring. Dermed havnet både CNN, NBC og CBS på kundelisten.

- I stedet for at en designer lager syv, åtte elementer om dagen, kan CNNs team på fire grafikere produsere to-tre hundre i døgnet, hevder Berg, som har såpass stor tro på den nyeste fusjonen at de sa nei til tilbudet om å få oppgjøret delvis i kontanter.

Etter å ha sittet én uke i intense forhandlinger med RT-SET (som har røtter til det israelske flyvåpenet, har hovedkvarter i New York og er børsnotert i Frankfurt på Neuer Markt), sier Berg seg fornøyd med avtalen.

Peak får inn en eier med ekspertise på virtuelle studioløsninger for TV som også selger muligheter for webkringkasting og streaming. I tillegg har RT-SET (står for Real-Time Synthesized Entertainment Technology) et salgs- og markedsføringsapparat som Peak ikke har.

Børsnoteringen gjør at det også kan bli en hyggelig opptur på aksjene som, ifølge Berg, har steget 30 prosent siden avtalen ble signert. De ansatte får nye bindingstider på aksjene sine, men Berg regner ikke med noen flukt fra et selskap der de ansatte får farte verden rundt og besøke ulike internasjonale TV-kunder...

I det nye selskapet vil den norske gründeren Petter Ole Jakobsen få en rolle som teknologidirektør (CTO), og miljøet i Bergen blir ett av tre forsknings- og utviklingsmiljøer, ifølge tv2.no.

Berg blir styreformann, men vil ikke røpe noe om de fremtidige vyene til det fusjonerte grafikkselskapet.

- Vi har ikke gjort så mye annet enn å studere lovparagrafer og andre formalia under forhandlingene. Nå blir jeg styreformann i et børsnotert selskap og da bør jeg uansett være forsiktig med hva jeg sier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra