Nordmenn flinke på el-retur

Norge er i verdenstoppen på innsamling av elektrisk og elektronisk avfall, og vi blir stadig bedre.

Norge er i verdenstoppen på innsamling av elektrisk og elektronisk avfall, og vi blir stadig bedre.

Norge er dyktige på retur av elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall), og samlet inn totalt 55.867 tonn i fjor. Dette er en økning på 6.800 tonn fra året før. Det tilsvarer 22 trailerlass hver eneste dag i årets 365 dager, ifølge EE-bransjen.

Vest-Agder er det fylket her i landet som leverer mest EE-avfall per innbygger. Fylket samlet inn 16 prosent mer i 2004 enn i 2003, som tilsvarer i snitt 15,6 kilo elektrisk og elektronisk avfall per innbygger i fylket. Det er 3,5 kilo mer enn landsgjennomsnittet (se fylkesoversikt).

— Vi merker at stadig flere blir oppmerksomme på at de kan levere avfall gratis til kommunenes miljøstasjoner eller i butikker som selger slike produkter, sier Ole Viggo Svendsen i El-retur i en pressemelding.

El-retur peker på Oppland som en god nummer to på retur av EE-avfall, som har forbedret innsamlingen betydelig med 15,4 kilo pr. innbygger, og rykker opp fra en 10.plass. I 2003 leverte opplendingene 11,2 kilo, og har dermed en økning på mer enn fire kilo per innbygger.

På tredjeplass kommer Aust-Agder, med 15,2 kilo innsamlet EE-avfall per innbygger.

På bunnen av listen ligger Rogaland, Akershus og Oslo.

De siste par årene har El-retur satt fokus på innsamling av småapparater. Selskapet har inngått spesielle avtaler med kommuner og interkommunale avfallselskaper om levering av småelektronikk som mobiltelefoner, fotoapparater, elektriske tannbørster, små husholdningsapparater, klokker og ur.

Dette har åpenbart virket for El-retur melder om en økning i innsamling av slike produkter på hele 44 prosent fra 2.361 tonn i 2003 til 3.400 tonn i 2004.

Til toppen