Nordmenn går glipp av svensk PC-prisfall

Snittprisene på PC-er har blitt mye billigere i Sverige, og litt billigere i Norge, det siste året.

Nordmenn går glipp av svensk PC-prisfall

Snittprisene på PC-er har blitt mye billigere i Sverige, og litt billigere i Norge, det siste året.

PC-prisene har falt gradvis over mange år, og nå har de nådd et nytt bunnivå - i Sverige.

I Sverige er snittprisen på bærbare PC-er hele 1.500 svenske kroner billigere enn for bare et år siden, ifølge svenske IDG.se.

Ifølge det svenske analyseselskapet GFK har prisene på bærbare PC-er falt med 15 prosent, og en gjennomsnittlig bærbar koster nå 9.270 svenske kroner. Snittprisen på stasjonære PC-er ligger på 7.244 svenske kroner, ifølge GFK og IDG.se.

På serversiden er prisfallet enda mer markant. Svenske kunder kjøpte servere til en snittpris på 21.000 kroner for et år siden, og det har falt til 17.000 kroner i år.

- Halvparten av prisfallet kan forklares med dollarfallet. Den andre halvparten er en kombinasjon av fallende komponentpriser og at leverandørene har blitt mer effektiv, sier Mark Reznik, sjef for HPs PC-divisjon i Vest-Europa, til IDG.se.

- Snittprisen har nok gått litt ned, men kanskje ikke like mye som i Sverige - Snittprisen har nok gått litt ned, men kanskje ikke like mye som i Sverige, sier Hans Christian Seime, markedssjef i Dell Norge, til digi.no.

Han påpeker også at nordmenn, i motsetning til svenskene, ikke er like opptatt av å kjøpe billigst mulig maskin. Det nordmenn sparer på lavere pris, brukes gjerne på å kjøpe en kraftigere maskin. Dermed faller ikke snittprisen like mye som prisnedgangen.

- Det vi har merket, er at prisene går ned, men likevel så opprettholdes snittprisen gjennom kjøp av kraftigere maskiner, sier Seime.

Seime og Dell får støtte av Arild Westbye i konkurrenten HP.

- Det er helt korrekt. Det er faktisk sånn. Vi er fortsatt veldig teknologidrevet i Norge. Vi kjøper kraftigere PC-er, sier Arild Westbye, til digi.no.

Han er også enig i at prisreduksjonen i Norge ikke er like stor som i Sverige.

- Vi har en prisreduksjon i Norge også, men vi er ikke i nærheten av de reduksjonene de har i Sverige. Et vektet snitt på business og consumer på cirka 7 prosents prisnedgang i Norge, sier Westbye til digi.no.

Seime fremhever Microsofts nyeste operativsystem, Windows Vista, som en viktig grunn til at norske kunder heller legger litt ekstra penger i kraftigere maskinvare.

- Vista-oppgraderinger ligger i bakhodet når man bestiller, sier Seime til digi.no.

HP og Westbye på sin side, trekker frem at kundene bruker mye av det de sparer på å kjøpe kraftigere komponenter og tilleggsutstyr, som for eksempel kraftigere ekstrabatterier.

Til toppen