Nordmenn kjøper 3G-mobiler som aldri før

Nesten halvparten av fjorårets solgte mobiler hadde 3G-støtte, viser ferske tall fra bransjen.

Nordmenn kjøper 3G-mobiler som aldri før

Nesten halvparten av fjorårets solgte mobiler hadde 3G-støtte, viser ferske tall fra bransjen.

I fjor kjøpte norske forbrukere 2,3 millioner mobiltelefoner. Det er nesten like mange som i rekordåret 2005, da det ble solgt 2,35 millioner. 39 prosent av fjorårets salg var 3G-telefoner.

Tallene kom fram under dagens pressekonferanse, der Elektronikkbransjen la fram oversikt over tall fra forbruker-elektronikkmarkedet i 2007. Det høye salget av mobiltelefoner kan dermed indikere at høyesterettsdommen i fjor høst som avgjorde at reklamasjonstiden på mobiltelefoner skulle forlenges til fem år, ikke har påvirket nysalg.

Elektronikkbransjen fryktet at avgjørelsen skulle bli en urimelig kostbar affære for leverandørene ettersom levetiden til en mobiltelefon anslås til mellom tre til fire år.

I gjennomsnitt har nordmenn sin mobiltelefon i to år. Ungdom drar tallet ned, som i snitt bytter ut mobiltelefonen hver niende måned.

Verdimessig kom omsetningen av mobiltelefoner i fjor opp i 5,5 milliarder kroner. Dette er salgsverdien av mobiltelefonene før operatørenes subsidier. Også den samlede salgsverdien var nesten like høy som i rekordåret 2005.

- Omsetningen av mobiltelefoner i 2006 var 2,05 millioner enheter, og bransjens prognose for 2007 var på 2,1 millioner. Men salget av telefoner før jul var meget høyt, og det sprengte prognosen, sier informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Salget av 3G-telefoner for UMTS-nettet var 900.000 stykker, eller 39 prosent av totalen. Dette var en økning fra 26 prosent i 2006. 3G-telefonene, som er tilpasset mobiltelefonnett med stor datakapasitet, vil etter hvert overta for de tradisjonelle GSM-telefonene. Disse telefonene kan brukes til overføring av video og gir rask tilgang til flere multimedietjenester etter hvert som operatørene tilbyr dette, sier Andersen.

93 prosent av mobiltelefonene som ble solgt i fjor hadde kamera.

- Dette er langt over 4 ganger så mange som den samlede omsetningen av digitale stillbildekameraer. Kvaliteten av kameradelen i mobiltelefonen begynner å bli veldig bra. Selv om de ikke helt kan måle seg med vanlige kameraer, er det stadig flere som bruker mobiltelefonen til å ta bilder. Mobiltelefonen er med overalt, og bildeopplevelsene du lagrer i mobiltelefonens dataminne er lett å overføre til venner og kjente. Blåtannfunksjonen gjør at du også kan overføre bildene til en skriver som har tilsvarende egenskaper, sier Andersen.

Stadig nye funksjoner kommer inn i mobiltelefonen. Det nye er navigasjon. Nå kommer det mobiltelefoner som kan brukes til navigasjon både til sjøs, i bil og som håndholdt veiviser i gater eller ute i terrenget.

- Allerede nå ser vi at folk kjøper mobiltelefoner med denne funksjonen i stedet for spesielle navigasjonsprodukter, sier Andersen.

Til toppen