FORBRUKERTEKNOLOGI

Nordmenn må nok vente lenge på iPhone

Mye tyder på at Apple iPhone kun vil tilbys i tre europeiske land i år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juli 2007 - 14:53

Apple lanserte sin iPhone i USA i forrige uke. Dermed har fokus blitt flyttet over på den europeiske lanseringen. Apple har lovet at mobilen skal komme i salg i Europa i fjerde kvartal i år.

Skal man tro de anonyme kildene blant annet Financial Times siterer, er det på ingen måte hele Europa Apple mente med løftene som ble framsatt i januar. Ifølge kildene, som skal være nært knyttet til selskaper Apple samarbeider med i forbindelse med en europeisk lansering, skal iPhone i år kun tilbys i Storbritannia, Frankrike og Tyskland i år. I de øvrige europeiske landene, samt Asia, vil iPhone først tilbys i 2008, skriver Financial Times.

Avisens kilder forteller også at den europeiske modellen, i likhet med den amerikanske, vil mangle støtte for 3G-nettverk. Dette er i tilfellet overraskende, for det har vært en gjengs oppfatning blant konsumentene om at 3G-støtten ville komme på plass i den europeiske utgaven.

    Les også:

Ifølge Financial Times skal Apple ha hatt samtaler med Deutsche Telekoms T-Mobile, France Telecoms Orange, Telefónicas O2 og Vodafone. Ryktene forteller at O2 skal være nær ved å undertegne en kontrakt med Apple for det britiske markedet. I Frankrike skal Orange ligge best an, mens T-Mobile er den mest sannsynlige partneren i Tyskland.

Dette tyder på at de tidligere antakelsene om at Apple ville velge én og samme partner for hele Europa, ikke stemmer. Dette er godt nytt for norske iPhone-tilhengere, siden ingen av de store selskapene tilbyr tjenester her.

Sannsynligvis vil Apple etter hvert forhandle med Telenor og TeliaSonera, som begge er etablert som mobiloperatører i flere av de nordiske landene.

I forbindelse med de tilsvarende forhandlingene i USA skal Apple ha stilt spesielle betingelser til operatørpartneren. Amerikanske Verizon, som var Apples førstevalg i USA, gikk ikke med på disse. Det gjorde derimot AT&T.

Den eksklusive avtalen Apple tilbyr kan synes lukrativ, men ifølge Verizon skal Apple ha ønsket en prosentandel av de månedlige mobilavgiftene, rett til å bestemme hvordan og hvor iPhone skulle kunne selges, samt kontroll over kundeforholdet med iPhone-kundene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.