Nordmenn piratkopierer for mange milliarder

En undersøkelse for rettighetsinnehavere forteller at nordmenn piratkopierer for mange milliarder.

En undersøkelse for rettighetsinnehavere forteller at nordmenn piratkopierer for mange milliarder.

Den nye åndsverksloven som er til behandling i Stortinget har satt sinnene i kok på grunn av begrensningene i retten til å kopiere musikkfiler.

Men kopiering av musikk og filmer fra Internett er ikke ubetydelig. Hver år laster nordmenn ned materiale fra Internett ulovlig til en verdi av seks milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Tallene kommer fra en ny undersøkelse gjennomført av MMI for Norwaco, som er organisasjonen for rettighetshavere til audiovisuelle verk. Tallene viser at en million nordmenn har forsøkt å laste ned digitale musikkfiler (MP3-filer) fra Internett. Man antar at det i dag ligger lagret over 700 millioner MP3-filer på norske PC-er, mer enn dobbelt så mange som i 2002.

I fjor ble det solgt 300.000 MP3-spillere, som antas å være en vesentlig mottaker av musikkfilene, går det fram av undersøkelsen.

Platebutikkene på sin side solgte musikk for tilsammen bare 1,84 milliarder kroner, ifølge statistikk fra bransjeorganisasjonen IFPI.

Bransjeorganisasjonen tror 2005 blir vendepunktet for lovlig nedlasting. I løpet av det siste året har antall nettsteder som selger digital musikk internasjonalt steget fra 50 til 230. I dag er rundt en million spor tilgjengelig på Internett som kan lastes ned helt lovlig.

Ifølge Aftenposten har artister som Alicia Keys, Sting og Kurt Nilsen alle lagt ut musikk for gratis nedlasting på de offisielle hjemmesidene sine.

Også nedlasting og kopiering av DVD-plater har eksplodert. I 2002 oppgav 100.000 nordmenn å ha slike plater i huset, mens tallet i 2004 hadde økt til 345.000 som er en økning på 245 prosent.

Til toppen