Nordmenn satser på IP-telefoni i Europa

Norskeide Nordicom Europe tilbyr nå IP-telefonitjenester til internasjonale brukere.

Norskeide Nordicom Europe tilbyr nå IP-telefonitjenester til internasjonale brukere.

Nordicom Europe lanserte fredag i forrige uke en internasjonal tjeneste for bredbåndstelefoni. Selskapet, som holder til i Barcelona, er norskeid.

For å benytte tjenesten må brukerne kjøpe en spesiell bredbåndstelefon, vPhone, til 695 kroner. Denne knyttes til USB-porten på en PC med Internett-tilknytning, som sammen med medfølgende programvare skal gi brukerne full tilgang til å ringe. Samtaler til andre enn selskapets vPhone-brukere, koster penger. Dette forhåndsbetales til en konto ved hjelp av kredittkort.

Brukerne kan fritt ta med seg PC-en og telefonen på reise. Den kan benyttes overalt hvor tilstrekkelig Internett-aksess kan tilbys.

Det er ingen fastavgifter knyttet til tjenesten. Samtaler mellom vPhone-brukerne er gratis.

Prisen på tellerskrittene, som er listet på denne siden, ser ut til å være mest fordelaktige for samtaler til litt fjernere strøk, blant annet kommer Buenos Aires i Argentina, Hong Kong, samt Moskva og St. Petersburg i Russland godt ut med minuttpriser på under 2 amerikanske cent i minuttet.

Å ringe til fasttelefoniabonnenter i Norge er ikke like billig. Dette koster 0,0564 dollar per minutt. Prisen for å ringe til norske mobiltelefoner er 0,2426 dollar per minutt.

Brukere med familie eller bekjente i Danmark vil derimot kunne glede seg over en minuttpris på 0,0216 dollar til fasttelefon. Dette tilsvarer for tiden 13,5 øre i minuttet.

Administrerende direktør i Nordicom Europe, Trond Urdahl, forteller til digi.no at samtalene sendes via egne, kontrollerte gateway'er og et privat nettverk, noe som skal sikre kvaliteten på samtalene.

    Les også:

Urdahl sier at selskapet henvender seg til kunder som ønsker å prøve ut IP-telefoni uten å binde seg for mye. Bortsett fra den innledende investeringen i vPhone, er det ingenting som binder kundene til tjenesten. Urdahl innrømmer at tjenesten ikke er ment som noen erstatning til for eksempel fasttelefoni, men som et kompliment.

- Brukerne bør for eksempel ikke benytte tjenesten for å ringe til nødtelefoner, sier Urdahl.

Etter det digi.no forstår, er ikke samtalene krypterte på noe vis. Tjenesten kan derfor i teorien avlyttes i de delene av forbindelsen som skjer over vanlig Internett.

- Brukerne bør nok kanskje ikke snakke om statshemmeligheter via tjenesten, sier Urdahl.

Allerede har selskapet blant annet fått en del kunder i Spania med slektninger i Latin- og Sør-Amerika.

- De benytter vPhone for å kunne ringe gratis til sine slektninger Sør-Amerika, forteller Urdahl.

Til toppen