Nordmenn skal redde PC-er etter flykrasj i Milano

18. april krasjet et småfly inn i det 127-meter Pirelli-tårnet i Milano. Nå får Kongsvinger-selskapet Ibas i oppgave å rekonstruere dataene.

En 67-årig sveitsisk pilot satt bak spakene da et småfly krasjet inn i Pirelli-skyskraperen i Milano 18. april i år. Tre personer omkom i ulykken.

Omstendighetene rundt og årsaken til flystyrten er foreløpig ikke endelig klarlagte. Bygningen er 127 meter høy og regnes som verdens største betongbygning. Bygget har 30 etasjer, og småflyet krasjet i 26. etasje. Kontorbygget huset regionale italienske myndigheter og ble regnet som et
viktig finanssenter.

Et betydelig antall PC-er ble skadet av vann, brann, røyk og støt. Regionale italienske myndigheter har tildelt Kongskviner-selskapet Ibas oppdraget med å rekonstruere viktige data.

Selskapet skal få tilsendt 23 PC-er som skal repareres for støt-, vann- og brannskader, opplyser selskapet i en pressemelding.

- Med Milano-oppdraget får vi vårt største enkeltoppdrag innen datarekonstruksjon noensinne, sier Tormod Nymoen, markedssjef i Ibas.

Han opplyser at støt på maskinene kan være noen av de verre skadene å få fikset.

- Vi har lang erfaring med brannskader. De kan ofte være enklere enn støtskader, sier markedssjefen som imidlertid tar forbehold i dette tilfellet. Selskapet har ikke mottatt maskinene på Kongsvinger ennå.

Han sier at selskapet har en distributør i Italia som fikk tilslaget på prestisjeoppdraget.


- Vi har absolutt konkurranse utenfor Norden. Blant flere store selskap, er det et stort, børsnotert amerikansk selskap som heter Ontrack vi kjemper med, sier Nymoen. Ibas ble foretrukket i internasjonal konkurranse med flere andre rekonstruksjonsselskaper.

Nymoen mener dette er et strategisk viktig oppdrag, men vil ikke si noe om hvor lukrativt det eventuelt er for Ibas.

- Det er for tidlig å si før vi ser omfanget av skadene, sier han.

Ibas vil denne uken starte datarekonstruksjon av 23 PC-er fra advokatkontorene i 26. etasje. Disse PC-ene blir vurdert som de viktigste i bygget. Det var inn i etasjen småflyet krasjet. På grunn av de omfattende vannskadene kan det bli aktuelt å sende maskiner fra underliggende etasjer til Ibas i ukene fremover. PC-ene vil bli fraktet til Kongsvinger for vask og rens før selve datarekonstruksjonsarbeidet starter i Ibas sine laboratorier.

Oppdragsgiver er italienske Regionale Lombardia, som kan sammenlignes med en norsk fylkeskommune.

Til toppen