BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nordmenn vil kapre markedet for portabilitet

I et europeisk marked for IN-tjenester og nummerportabilitet på anslagsvis 700-800 millioner kroner, ønsker det norske teleselskapet Port Authority å kapre 60 prosent. Selskapet har allerede etablert seg i Sverige, Danmark og Tyskland, men har ytterligere internasjonale ambisjoner.

Frode Eriksen
12. aug. 1999 - 08:58

Administrerende direktør, Flemming Bo Hegerstrøm, sier til digi.no at det norske markedet er for lite for denne type tjenester så selskapet har klart ambisjoner om å ekspandere, selv om takten ikke er raskere enn at det ett år gamle selskapet klarer å følge markedet.

Bak selskapet står Start-fondet, Venture Partner og SND - foruten ansatte og styremedlemmer, der blant andre tidligere Høyre-politiker og Telenor-konsulent, Terje Osmundsen, inngår.

Selskapets kjernevirksomhet er en helt ny nisje innenfor telekom som dukket opp når de europeiske telemarkedene ble deregulert. En del av dereguleringen er at alle EU-land senest 1. januar 2000 skal innføre nummerportabilitet.

Hegerstrøm sier han fikk idéen etter å ha vært i USA tidlig på 90-tallet og sett hvordan dette var løst der.

Port Authority leverer IN-tjenester (intelligente nettjenester) og nummerportabilitet der selskapets utstyr plasseres i teleselskapenes egne nett for å fordele trafikk til de ulike teleoperatørene og til ulike takstklasser.

Selv om mange av teleselskapene kan tenkes å gjøre mye av denne jobben selv, som blant andre Telenor har signalisert, sier Hegerstrøm at selskapet vil være en outsourcingspartner for teleoperatørene. Når han sier dét mener han alle, for han understreker at selskapet er tjenestenøytralt.

- Våre kunder er operatørene, ikke operatørenes kunder. Vi er nøytrale og leverer til alle teleoperatørene og konkurrerer ikke med kundene, sier han.

Så langt har eierne gått inn med penger i flere omganger i selskapet, der den siste emisjonen satte verdien på selskapet til 33 millioner kroner. I løpet av våren neste år planlegges en større emisjon mot nye investorer. Så langt har selskapet etablert kontrakter til en verdi av vel 20 millioner kroner i det skandinaviske markedet der selskapet innenfor IN-tjenester har en markedsandel på fem prosent. På kundelisten står operatører som Tele 1 Europe og Tele 2.

Terje Osmundsen, som til daglig jobber i Future Prewiev samtidig som han er nestleder i styret i Port Authority, sier til digi.no at Port har funnet sin nisje i den stadig mer globaliserte nettverksøkonomien.

- Vinnerne er de som klarer å knytte sammen nye verdinettverk, sier han, og tror Port er kandidat til det.

For å realisere planene i Norden og senere Europa har selskapet signert en kontrakt i første omgang verdt mellom 25 og 30 millioner kroner med Alcatel, som skal levere data og telesystemer til selskapet. - Selskapet vant på en fleksibel og åpen plattform, sier Hegerstrøm, som understreker åpen. Kontrakten kan imidlertid bli større om Port lykkes med sin implementerings og forretningsstrategi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.