KRYPTOVALUTA

Nordmenns kryptoformuer steg betraktelig i fjor

Antallet personer som oppgir kryptoverdier i skattemeldingen, har økt fra 15.251 til 40.802 på et år, ifølge Skatteetaten. Samtidig øker kryptoformuer voldsomt.

Sammenlignet med tidligere år oppgir langt flere personer at de eier kryptovaluta. I tillegg har inntekt, formue og fradrag fra kryptovaluta økt kraftig.
Sammenlignet med tidligere år oppgir langt flere personer at de eier kryptovaluta. I tillegg har inntekt, formue og fradrag fra kryptovaluta økt kraftig. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
16. aug. 2022 - 11:37

– Det har vært en god vekst i antall personer som eier kryptovaluta, men fortsatt er det mange som ikke rapporterer sine verdier, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Sammenlignet med tidligere år oppgir langt flere personer at de eier kryptovaluta. I tillegg har inntekt, formue og fradrag fra kryptovaluta økt kraftig. Foreløpige tall fra skattemeldingen 2021 viser at antallet som eier kryptovaluta, økte med 25.551 personer i fjor.

Hvis du har glemt å opplyse om kryptoverdier, kan du selv endre skattemeldingen din inntil tre år tilbake i tid uten å risikere tilleggsskatt, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. <i>Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB</i>
Hvis du har glemt å opplyse om kryptoverdier, kan du selv endre skattemeldingen din inntil tre år tilbake i tid uten å risikere tilleggsskatt, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto:  Håkon Mosvold Larsen/NTB

I tillegg har rapportert inntekt fra kryptoverdier økt fra 1 milliard til 8,8 milliarder kroner fra 2020 til 2021, og rapportert kryptoformue har økt fra 8 milliarder kroner til 20 milliarder kroner.

Det ble også rapportert om en kraftig økning i fradrag relatert til kryptoverdier på 3,4 milliarder kroner.

Nå vil Skatteetaten innføre et regelverk som gir plikt for tilbydere av vekslingstjenester for kryptoverdier å rapportere om transaksjoner og eiere.

– Husk at kryptoverdier ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen, du må selv passe på å opplyse om disse verdiene. Hvis du har glemt å opplyse om kryptoverdier, kan du selv endre skattemeldingen din inntil tre år tilbake i tid uten å risikere tilleggsskatt, sier Funnemark.

– Denne muligheten til frivillig å rette tidligere opplysninger, har du ikke dersom Skatteetaten har satt i gang kontrolltiltak eller har mottatt opplysninger om dine kryptoverdier fra andre, avslutter hun.

Facebook er blitt en del av hverdagen til milliarder verden rundt. Nå fyller nettsiden 20 år.
Les også

Facebook fyller 20 år som omstridt og populær pengemaskin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.