Norge alene om å skru av TV-nett

Stortinget vil snart si ja til norsk digital-TV og det med et rekord-TV. Resten av Europa tar det med ro.

Stortinget vil snart si ja til norsk digital-TV og det med et rekord-TV. Resten av Europa tar det med ro.

Stortinget har før jul lovet å si ja til å bytte ut dagens analoge TV-signaler med digitale sendinger som skal gi bedre lyd og bilde. Målet er også å reduserer sendekostnadene til NRK og TV2.

Men tall fra European Broadcasting Union synes i utgangspunktet å kaste mørke skyer over de norske planene for digital TV. Norge er ikke tidlig ute og kan derfor se på utviklingen i andre europeiske land.

Det kan se stygt ut, for i England og Finland som har hatt digitale TV-sendinger lenge, har bare 16-17 prosent så langt skaffet seg digital TV-mottaker.

Men Tor Fuglevik, sjef for NTV, som skal drive det digitale TV-nettet, påpeker at man ikke kan sammenligne Norge med Finland og England.

- Bruken av digital-TV i disse landene er ikke så høy, for man har ikke skrudd av de eksisterende analoge TV-sendingene. Norge blir det første landet som har planlagt å skru av. På bare 30 måneder skal vi bygge ut hele landet og så skru av, noe som blir en rekord i tempo, fortller Fuglevik til digi.no.

Å ha begge nettet i drift gjør at brukerne selv kan velge, men det øker, ikke senker overføringskostnadene til TV-selskapene og man får heller ikke frigjort frekvenser som for eksempel kan brukes til HDTV.

Fuglevik forteller at man tror det finnes 3,4 millioner TV-apparater i bruk i Norge. Av disse får 60 prosent sine signal fra satellitt og kabel-anlegg. Det er altså 40 prosent av TV-brukerne i Norge som skal få nytt TV-tilbud.

Fuglevik forteller at Samferdselsdepartementet og Kulturdepartementet nå finpusser teksten for digital-TV-konsesjonen. Stortinget har lovet å tildele den formelt til NTV, men beslutningen er egentlig tatt.

- Vi skal rulle ut digital-TV i rekord-tempo, og det i et land svært komplisert geografi. I løpet av 30 måneder skal vi gjennomføre utbyggingen og skru av det analoge nettet, forteller NTV-sjefen.

Utbyggingen skal starte i 2007 og analog TV skal skrus av i den siste regionen i 2009, planlegger NTV.

Stortinget har ikke forlangt noen konsesjon, for det er bare NTV som ønsker å bygge ut et nytt TV-nett. For å få lov til å skru av det analoge TV-tilbudet og begynne å spare penger, må NTV tilfredstille seks krav. Målet til NTV er altså å gjøre dette i 2009.

Her er kravene:

- Det nye digitale TV-nettet skal dekke 95 prosent av husstnadene

- Alle kunder må ha tilgang til den nødvendige mottakerboksen som pakker ut det digitale TV-signalet og kundestøtte for denne

- Boksen får ikke lov til å koste mer enn 1500 kroner

- NTV må stille nettet til disposisjon i nasjonale krisesituasjoner

- NTV må representere et større tilbud enn det som nå finnes, altså mer enn fire kanaler

- Lokal-TV må få tilgang

Til toppen