JUSS OG SAMFUNN

Norge ber USA stanse telefonselgere

Forbrukerombudet ber USA stanse telefonselgere som lurer nordmenn.

29. aug. 2005 - 13:04

Forbrukerombudet har mottatt hundrevis av klager fra fortvilede nordmenn, svensker og dansker som har blitt oppringt av amerikanske telefonselgere og fått forespeilet premieturer til USA eller Karibien.

Ameri­kanske tele­fon­selgere gir de uheldige «vinnerne» nyheten om ge­vinsten, for så å be om kreditt­kort­informa­sjon for å trekke et gebyr eller depo­si­tum - ofte på flere tusen kroner.

Folk tror de har vunnet en gratis ferie, mens det i realiteten viser seg at de har vunnet et prisavslag på et ferieopphold som i utgangspunktet er ganske dyrt. I tillegg må de reisende selv betale flybilletter til og fra USA. Siden svindlerne befinner seg i utlandet, har det vist seg å være så godt som umulig for dem som har blitt lurt å få pengene sine tilbake.

Penge­ne for­svinner umiddel­bart fra konto, og «vinnerne» får ingen mulig­het for å trekke seg fra av­talen eller få pengene til­bake.

Nå vil de nordiske forbrukerombudene ha slutt på bedraget for godt og henvender seg direkte til de amerikanske forbrukermyndigheter (FTC) for å gjøre oppmerksom på at dette er ulovlig ifølge nordisk for­bruker­lov­givning.

- Denne typen telefonsalg er ulovlig også i USA, og vi vil følge opp denne saken overfor amerikanske forbrukermyndigheter i et møte vi skal ha med dem i høst, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Inntil amerikanske myndigheter tar affære, vil forbrukerombudet derfor på det sterkeste oppfordre de som er i kontakt med de amerikanske selgerne om å takke nei til tilbudet og til ikke å oppgi kredittkortinformasjon til dem. Dersom man likevel gjør dette, risikerer man å bli opptil 1000 dollar fattigere på sekunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.