Norge best i Norden på hjemme-PC

Det mener et svensk selskap som sikter seg inn mot det norske hjemme-PC-markedet.

Det mener et svensk selskap som sikter seg inn mot det norske hjemme-PC-markedet.

Sveriges største hjemme-PC-spesialist, PC-System, er på full fart inn på det norske markedet. Mens EUs medlemsland oppfordres til å følge Nordens eksempel på IT-satsninger, oppfordrer PC-System resten av Norden å lære av Norge.

– Norge har Europas beste hjemme-PC-ordning. Det er årsaken til at befolkningen ligger helt i toppsjiktet når det gjelder IT-kompetanse, sier administrerende direktør Attila Földhazi som etablerte PC-System i Sverige for 20 år siden, i en pressemelding.

Han peker på at norske arbeidstakere får skattefordel av PC-en sin uansett om de trenger en enkel, eller dyr, avansert maskin. I Sverige og Danmark er det derimot en rekke begrensninger på hvor omfattende hjemme-PC-ordningen kan være. I tillegg får nordmenn gunstigere momsfradrag gjennom hjemme-PC-avtalene enn i resten av Norden.

PC-System har spesialisert seg på å levere skreddersydde hjemme-PC-er og omsetter for en kvart milliard i Sverige.

Nå vil svenskene eksportere suksessen til det norske markedet. Norgeskontoret ble satt i drift 1. september og er PC-Systems første satsning i utlandet.

– Vi har fulgt utviklingen i Norge nøye. I Sverige strammes hjemme-PC-ordningen til fra årsskiftet, men norske myndigheter viser stor vilje til å satse på tiltak som gjør de ansatte IT-kyndige og effektive, sier Nicholas Richards, påtroppende sjef for PC-System Norge.

Han mener den gode hjemme-PC-ordningen setter Norge i en særstilling i Norden.

De norske skattereglene for hjemme-PC-ordningen er laget for å motivere til økt IT-kompetanse, og er i realiteten en økonomisk gavepakke fra myndighetene. Ansatte som har et tjenstlig behov for PC, får i praksis dekket over 40 prosent av hjemme-PC-en, tilbehør og programvare av staten. Arbeidsgivere taper ingenting på ordningen så lenge de velger en leverandør som tar seg av all administrasjon, og eventuelle klager og garantier.

Tre av fire norske bedrifter tilbyr i dag hjemmekontorløsninger i en eller annen form til sine ansatte.

Men administrerende direktør i Dataforeningen, Tone Dalen er ikke like enig.

– Det er alltid rom for forbedringer, selv om ordningen har blitt vesentlig bedre, sier hun til digi.no.

Det er spesielt bestemmelser om antatt hjemmebruk, som har opprørt Dataforeningen. Hjemme-PC-ordningen har tradisjonelt vært tilbudt administrativ personell, men PC og internettkunnskap kreves i dag i alle yrkesgrupper.

– Uansett hvordan PC-en brukes vil dette bidra til kompetanseheving i forhold til teknologien og komme arbeidsgivere og arbeidstakere til gode, mener Dalen.

Ett av Dataforeningens fremste mål er at alle nordmenn skal bli fullverdige e-borgere, der man skal kunne kommunisere med hverandre og med offentlige og kommunale instanser. Alle skal kunne betale regninger på Internett, følge med på egen selvangivelse, sende flyttemelding og kommunisere med offentlige instanser på nett.

Til toppen