Norge billigst i verden på mobiltelefoni

Du finner ikke noe land i verden der det er billigere å ringe med mobiltelefon hvis du er bedriftskunde, viser tall fra OECD. Polen er det dyreste landet og Sverige er overraskende dyrt.

Du finner ikke noe land i verden der det er billigere å ringe med mobiltelefon hvis du er bedriftskunde, viser tall fra OECD. Polen er det dyreste landet og Sverige er overraskende dyrt.

Det er ikke rart at nordmenn er ivrige på å ringe med mobiltelefonen - Norge er det billigste landet å bruke mobiltelefonen hvis du er bedriftskunde. For privatkunder ligger Norge også helt ned mot bunnen. Dette viser tall som FNs økonomiske samarbeidsorganisasjon OECD har samlet inn i februar.

Tall Netcom og Telenor Mobil offentliggjorde i dag viser at inntektene fra deres gjennomsnittlige kunde faller langsomt. Tallene fra Telenor Mobil viser at deres kunde nå betaler 2,06 kroner i snitt for et minutt, mens kundene i fjor vinter måtte betale 2,29 kroner.

OECD har samlet inn prisene for bruk av mobiltelfoni i de 31 rikeste landene i verden. Listen tar med den totale bruksprisen - summen inkluderer en gitt antall ringeminutter til fasttelefoner, mobiltelefoner og utlandet samt abbonenmentskostandene. Dette representerer et gjennomsnittelig forbruk i et år. I en pressemelding i dag forteller Telenor at deres gjennomsnittlige mobilkunde betaler 4.400 kroner i året.

For ringemønsteret bedriftskunder følger, havner Norge på en førsteplass. Mens den gjennomsnittlige bedriftskunden i Norge betaler 4.100 kroner, må en polsk kunde ut med 17.700 kroner hvis han ringer så mye som snittet. OECD-tallene bruker prisene til den ledende mobiloperatørene i hvert land.

Bak Norge følger ikke overraskende de andre nordiske landene Island, Danmark og Finland, men svenske Telia er ganske dyrt. Svenske kunder må ut med 7.000 kroner og kan derfor kanskje glede seg over store priskutt hvis Telia og Telenor etter hvert skal jevne ut prisene.
Mellom Finland og Sverige finner vi Canada og amerikanske Sprint PCS og US West. Overraskende kommer Storbritannia på 18.plass. Det engelske telemarkedet regnes som deregulert og moderne, men et års snittbruk med Cellnet koster 9.250 kroner. Tyskland er enda verre med 13.100 kroner.

For privatkunder er det Finland som kaprer førsteplassen med en snittpris på 2.700 kroner. Norske brukere må i snitt betale 3.300 kroner. Også på privatkunder er Telia dyre - deres kunder må i snitt betale 5.400 kroner. Eller følger pristabellen for privatkunder tabellen for bedriftskunder - Polen ligger på topp med 13.100 kroner.

Analyseselskapet Tarifica har også samlet inn tall som bekrefter at Norge er det billigste landet når du skal bruke mobiltelefonene din. Selskapet har samlet inn en statistikk for prisen på en tre minutters samtale fra en vanlig telefon til en mobiltelefon midt på dagen. Dette koster bare 4,60 kroner i Norge, mens det koster 14,60 å ringe i Tyskland med en DCS 1800-telefon.

Tarifica bekrefter at Sverige er dyrt - her koster tre minutter 10,40 kroner.

Til toppen