Norge brukte 30 milliarder på IT i fjor

1998 ble et jubelår for databransjen - totalt brukte Norge 30 milliarder på IT ifjor, viser ferske tall fra analyseselskapet IDC. Men IDC tror at veksten i år blir beskjeden.

1998 ble et jubelår for databransjen - totalt brukte Norge 30 milliarder på IT ifjor, viser ferske tall fra analyseselskapet IDC. Men IDC tror at veksten i år blir beskjeden.

Norske bedrifter, offentlige institusjoner og privatpersoner brukte svimlende 30 milliarder kroner på IT i løpet av 1998. Dette tilsvarer 6.800 kroner per innbygger og er en vekst på hele 16,8 prosent sammenliknet med 1997, viser tall digi.no har fått fra analyseselskapet IDC.

Tallene viser hvorfor mange norske IT-selskaper og amerikanske datterselskaper smiler mens de gjør opp årsregnskapet i disse dager: 1998 ble et jubelår for svært mange. Bruken av IT vokser langt raskere her hjemme enn i utlandet - på global basis økte budsjettene med 6,3 prosent, påstår IDC.

Men IDC mener at de norske IT-selskapene får en langt lavere vekst til neste år.

- Den høye veksten skyldes nok den gode norske økonomien i 1997 og 1998. Fordi det nå går mot en nedkjøling i norsk økonomi, anslår vi en langt lavere vekst i år - budsjettene vil bare vokse 9,1 prosent, sier Carsten Schmidt, markedssjef for IDC Scandinavia til digi.no. I 1999 vil Norge bruke omlag 35,6 milliarder på IT, et tall som vokser videre til 46,3 milliarder kroner i år 2002, mener han.

Schmidt understreker at IDC i motsetning til andre bare teller salget av produkter én gang; En PC som selges fra produsent til distributør tas med i totalprisene, men regnes ikke to ganger til når de så selges til forhandleren og så til kunden.

IDC karakteriserer den internasjonale veksten på 6,3 prosent "som hyggelig" fordi analyseselskapet hadde trodd at Asia-krisen og valutauroen i Vest-Europa skulle ramme IT-investeringene mye hardere enn det som er tilfelle. IDC mener at de globale IT-investeringene i verden vil vokse med 9,6 prosent i årene fremover til 8140 milliarder kroner i år 2002.

Den raskeste veksten i 1998 fant sted i Vest-Europa. Her øket salget med 10,3 prosent som en viktig motvekt til Asia, der finansproblemene preget salget. I Japan falt salget med 7,6 prosent, mener IDC.

Til toppen