Norge endelig samlet til ett elektronisk rike

I dag kunne en fornøyd statsråd Laila Dåvøy erklære nettportalen norge.no for åpnet, drøye tre år og 2,4 millioner kroner etter at planene ble luftet første gang. Portalen inneholder alle offentlige informasjonstjenester på Internett.

I dag kunne en fornøyd statsråd Laila Dåvøy erklære nettportalen norge.no for åpnet, drøye tre år og 2,4 millioner kroner etter at planene ble luftet første gang. Portalen inneholder alle offentlige informasjonstjenester på Internett.

Statsråd Laila Dåvøy i Arbeids- og administrasjonsdepartementet sa under lanseringen av den nye portalen, norge.no, at den vil gjøre forvaltningen både åpnere, enklere og mer brukervennlig.

Over 80 prosent av alle statlige etater har ifølge Dåvøy etablert egne informasjonstjenester på Internett. For at det skal bli lettere for brukerne å finne den informasjonen de leter etter, har arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunenes Sentralforbund tatt initiativ til en felles portal til alle offentlige informasjonstjenester på Internett.

Portalen inneholder nå 250.000 offentlige dokumenter, og på sikt vil tjenesten inkludere WAP, aktiv dialog med brukerene, og levende bilder. Blant funksjonene på norge.no er også et norgeskart hvor en kan se eksakt lokalisering av offentlige kontorer og tjenestene de tilbyr.

Under den høytidelige lanseringen skulle norgeskartet demonstreres, men tradisjonen tro tok det fryktelig lang tid å få kartet frem på skjermen.

- Forunderlig blankt... utbrøt fylkesmannen i Sogn og Fjordane, før han la til at "det tar tid å samle Norge til ett rike".

Portalen inneholder også lenker til Helsenett, Skolenett, Bedin (bedriftsinformasjon), og Arbeidsmarkedsetaten. Når det gjelder nettjenesten ODIN (Offentlig dokumentasjon og informasjon i Norge) skal denne også bestå i fremtiden. Dåvøy forteller at tjenesten gjennomgår en betydelig oppgradering, og vil bli en del av norge.no.

I tråd med Regjeringens mål om desentralisering, er tjenesten lagt til fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Ifølge Dåvøy har Leikanger et godt fagmiljø for slike tjenester. Det overordnede fagansvaret for tjenesten er tillagt Statens informasjonstjeneste.

Rundt 200 kommuner (godt under halvparten av landets kommuner) har i dag egne hjemmesider. Dåvøy understreker at det stilles kvalitetskrav til alle sider portalen skal lenke til.

Portalen finnes også i en avkortet engelsk og nynorsk utgave. Domenenavnspolitikken gir imidlertid ennå ikke rom for etablering av norway.no eller noreg.no, selv om prosjektledelsen finner dette ønskelig.

Etableringskostnadene, som for det meste er håndtert av Arbeids- og administrasjonsdepartementet, har endt på 2,4 millioner kroner, ifølge Dåvøy. Budsjettet for i år er satt til tre millioner kroner.

Til toppen