Norge er dårligst i Norden på innovasjon

En undersøkelse fra OECD bekrefter hvor ille det blir når forskningen ikke holder mål.

Norge er dårligst i Norden på innovasjon

En undersøkelse fra OECD bekrefter hvor ille det blir når forskningen ikke holder mål.

Finansmagasinet Forbes har gått gjennom forskjellige tall og undersøkelser fra OECD, for å vurdere hvor innovative land i Europa er.

OECD måler innovativitet som antall patenter registrert per én million innbyggere. Bare patenter registrert i EU, USA eller Japan tas med i beregningene.

Bakgrunnen for gjennomgangen er at Europa viser seg å være langt mer innovativt enn verdensdelen har ord på seg for å være i land som USA og Japan. Av de ti landene som OECD betrakter som mest innovative, er sju fra Europa. Japan slår ut USA i innovativitet.

Det mest innovative landet i Europa, ifølge OECD, er Sveits, med 106,7 patenter per én million innbyggere. Best i Norden er Sverige, med 72,3 patenter per én million innbyggere. I Finmark og Danmark ble det i 2007 registrert henholdsvis 50,3 og 40,5 patenter per én million innbyggere. Norge er dårligst i Norden, med 24,1 patenter per én million innbyggere.

Sammenhengen mellom innovativitet på den ene siden og årlig investering i forskning og utvikling som prosent av brutto nasjonalprodukt på den andre, er ikke helt opplagt. Det er heller ikke sammenhengen mellom innovativitet og antall årsverk innen forskning per 1000 ansatte.

Nederland investerer for eksempel nesten like lite innen forskning som Norge, 1,7 prosent av brutto nasjonalprodukt mot 1,5 prosent for Norge, og har bare 4,9 årsverk innen forskning per 1000 ansatte mot Norges 9,2. Likevel registrerer Nederland nesten tre ganger så mange patenter per én million innbyggere enn Norge.

Her er tabellen over de tolv mest innovative landene i Europa, ifølge OECD:

    Les også:

Til toppen