Norge er en halv prosent

Mangler du tall på selskaper og markeder i Norge? Da kan du bruke tommelfinger-regelen:

Mangler du tall på selskaper og markeder i Norge? Da kan du bruke tommelfinger-regelen:

I mangelen av analytikere og andre som kan gjette på norske forhold, kan du gjette selv. For det viser seg at noen tommelfinger-regler gir en ganske god pekepinne.

Norge er bare 0,069 prosent av verdens befolkning (4,5 millioner av 6,3 milliarder). Men vi er et av verdens mest ivrige land på IT-bruk.

Da digi.no spurte bransjekilder om hvor stort markedet for portalløsninger i Norge er, fikk vi fort vite at det er det ingen som har tall på. En kilde påpeker at vi kan regne ut et omtrentlig tall. Dette bekrefter analyseselskapet IDC, som med sitt København-kontor er det selskapet som dekker Norge best.

- Vi pleier å si at Norge er en halv prosent av et eller annet globalt markedet, forteller analytiker Anders Elbak til digi.no.

Regnestykkene må ta med seg at dollaren svinger så mye.

Elbak øker prosenten litt når det gjelder markedsandeler. Ikke alle selskaper har etablert seg i Norge. Så de som har etablert seg er som regel større enn hva markedet skulle tilsi.

- Et norsk kontor skal derfor i utgangspunktet ha 0,7 til 0,8 prosent av den globale omsetningen i selskapet, forteller Elbak.

Et kjapt sjekk med tallene til IBM, viser at en global omsetning på 81,2 milliarder dollar og en norsk omsetning i 2002. Det norske kontoret har dermed en norsk andel på 0,46 prosent av den globale omsetningen.

Dette var i et år med en snittkurs på dollaren på åtte kroner - med syv kroner blir andelen 0,52. Selv altså i et normal-år burde kanksje IBM Norge egentlig vært større.

Til toppen