IT-NORGE

Norge faller på digital-indeksen

Ned fra fjerde til sjette plass på The Economists 2010-liste.

22. juli 2010 - 12:53

Det britiske businesstidsskriftet The Economist publiserer årlig sin liste over hvordan det står til med den digitale økonomien i verdens land.

På fjorårets liste lå Norge som nummer fire. Den gangen lå Danmark som nummer en, Sverige som nummer to og Nederland som nummer tre.

På årets liste må Norge nøye seg med en sjetteplass. Samtidig rykker Sverige opp på 1. plassen, med Danmark som nummer to og USA som nummer tre.

USA har gjort et skikkelig hopp - opp fra fjorårets femteplass.

The Economist har foretatt slike undersøkelser siden 2000, og baserer seg på en kompleks analyse av hvordan digital infrastruktur påvirker samfunnet. Både privat og profesjonelt bruk av IT og kommunikasjon tas med i betraktning, og det blir lagt særlig vekt på hvordan de enkelte lands politiske styringsorganer og forvaltning bruker digitalteknologien.

Hele 100 kriterier ligger til grunn. Disse brukes ikke absolutt, men veies opp mot landets sosiale, politiske og økonomiske forutsetninger. Det er årsaken til at små, skandinaviske øknomier som Sverige og Danmark kan ligge foran enorme USA.

The Economist innhenter data fra en rekke uavhengige organisasjoner, i tillegg til tall fra de enkelte lands regjeringer. Blant annet har de et tett samarbeid med FN. Det er IBM som har bygget rankingmodellen og som står for den teknisk/matematiske kvalitetssikringen av analysene.

Til sammen 68 land er med i oversikten.

Hele analysen for 2010 ligger HER (pdf-format).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.