RESULTATERFINANS

Norge faller på IDCs IT-statistikk

For fjerde år på rad topper Sverige listen over verdens ledende IT-nasjoner. Norge faller fra andre til fjerdeplass.

23. juni 2003 - 11:54

Sverige beholder sin posisjon som verdens ledende IT-nasjon, skriver Invest in Sweden Agency (ISA), og viser til at svenskene for fjerde året på rad topper listen over 55 land som analyseselskapet IDC har gransket.

I den såkalte IDC/World Times Information Society Index ISI 2003 analyseres landenes evne til å implementere og utnytte informasjonsteknologi ut fra tekniske, økonomiske og sosiale faktorer. De 55 landende som er med i undersøkelsen står for 98 prosent av all IT i verdens 150 land, og undersøkelsen veier en rekke indikatorer opp mot hverandre - eksempelvis infrastrukturutbygging, IT-investeringsnivå i forhold til bruttonasjonalprodukt, PC-utbredelse, utdanningsnivå, antall bredbåndsbrukere og generell teknologiutnyttelse.

Norge, som i fjorårets statistikk endte på andreplass, har nå falt to plasser ned og er forbigått av Danmark og Nederland. Våre finske naboer har derimot klatret fra åttende til femteplass på ISI 2003.

Ifølge ISA skyldes Sveriges sterke IT-vekst de siste ti årene ikke minst betydelige offentlige investeringer i IT-infrastruktur. Det har gitt en positiv spiral: Når en majoritet av befolkningen i et land får tilgang til ulike former for IT-infrastruktur, får også investeringer i programvareutvikling en enda mer betydelig rolle. ISAs trekker konklusjonen ytterligere ved å spå at de land som kommer for sent inn i bredbåndsverdenen vanskelig kan true de nasjoner som allerede i dag har en topplassering på ISI-indeksen.

Ifølge IDC vil rankinglisten neppe endres i særlig grad de nærmeste fem årene, ettersom de mer avanserte nasjonene satser nettopp på applikasjonsutvikling, mens andre land fremdeles vil måtte satse på infrastruktur, skriver Ny Teknik.

USA faller bemerkelsesverdig ned fra fjerde til åttendeplass på topp ti-listen det siste året.

IDC-listen 2003 (fjorårsplassering i parentes)

1. Sverige (Sverige)

2. Danmark (Norge)

3. Nederland (Sveits)

4. Norge (USA)

5. Finland (Danmark)

6. New Zealand (Nederland)

7. Sveits (storbritannia)

8. USA (Finland)

9. Østerrike (Australia)

10. Canada (Taiwan)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.